Marie Strömberg

Utveckling och gemenskap i traineeprogrammet

– Det är den personliga utvecklingen som driver mig att gå till jobbet. På traineeprogrammet får man en kunskapsbredd!

– Man får möjligheten att testa på att arbeta på olika avdelningar inom olika verksamhetsområden, utvecklas tillsammans med kollegor inom programmet, stötta varandra och lära sig nytt, säger Marie Strömberg, sjuksköterska på traineeprogrammet.

Inom det sjukhusövergripande traineeprogrammet på Bemanningscenter får man genomföra tre eller fyra längre placeringar inom någon av sjukhusets verksamheter. Syftet är att få en kunskapsbredd och utvecklas i rollen som sjuksköterska.

Tid för reflektion för att lära av varandra

­­– Vi är ett härligt gäng i traineegruppen och är som kollegor. Även om vi inte jobbar på samma avdelningar eller inom samma verksamhetsområden har vi varandra som ett säkerhetsnät. Vi samlas nästan varje torsdag efter jobbet för att ha reflektion, där vi bara pratar och lyssnar in hur alla har det och om det är något speciellt område som behöver lyftas.

Vi delar också med oss av erfarenheter och lär oss av varandra. Reflektionerna är ett tillfälle att öppna sig och det gör att man får se hur andra har det, sen är det är bara skönt att få ventilera lite. Det är ingen som dömer utan vi kommer med tips och råd, har presentationer för varandra om våra placeringar och hjälper varandra.

Efter reflektioner och planeringsdagar har vi ibland alla gått ut och ätit tillsammans eller haft AW. Vi har en gemenskap där alla blir sedda och hörda och jag kan varmt rekommendera programmet till de som är nyexaminerade eller de som är det minsta osäkra på var de vill jobba, säger Marie.

Personlig utveckling i arbetet

– Just trainee är väldigt fokuserat på utbildning. Vi får alla vara med och lyfta vilka utbildningar och föreläsningar som skulle vara bra. Ifall vi vill ha utbildning eller fördjupning inom exempelvis medicintekniska produkter eller moment, sjukdomstillstånd, sårutbildning, miljö, kommunikation och samarbete så brukar de försöka anordna det.

Det är fantastiskt att det finns utvecklingsmöjligheter båda via traineeprogrammet och via avdelningarna och deras egna interna föreläsningar och utbildningar. När de har APT och andra möten räknas man med som en i den ordinarie verksamheten. Det är verkligen stor eloge till verksamheterna.

Ibland finns möjlighet att hospitera, då kan avdelningen hjälpa till och ”boka in” en hospiteringsdag exempelvis på operation så att man får följa en patient som vårdas på avdelningen. Utveckling har alltid varit viktigt för mig och det är den personliga utvecklingen som driver mig att gå till jobbet. Traineeprogrammet ger också ett stort socialt nätverk, man träffar många på sjukhuset, säger Marie.

Möjlighet att välja

Inför byte av traineeplacering får man lämna ett antal önskemål på verksamheter som man vill komma till.

– Det är viktigt att tänka bredd och att man måste utmana sig själv. Det är alltid jobbigt att byta placering när man trivs men det blir ju bra när man väl kommit in på den nya arbetsplatsen. Man får även stöttning av utbildningsledare och chef på Bemanningscenter för att det ska bli så bra som möjligt. Min första placering var på Hjärtkliniken och nu ska jag börja på Neurologkliniken och vara där i sex månader.

Efter traineeprogrammet finns även möjlighet att fortsätta arbeta på Bemanningscenter.

– Det finns många möjligheter när det officiella programmet lider mot sitt slut. Har man hittat en avdelning där man vill fortsätta sin anställning så löser man det smidigt med Bemanningscenter. Om man vill fortsätta jobba på BMC kan man få längre eller kortare placeringar inom någon verksamhet som man arbetat på eller så får man inskolas inom ytterligare områden.

I nuläget är jag intresserad av att fortsätta att vara på Bemanningscenter efter traineeprogrammet. Det är väldigt skönt med valmöjligheten att arbeta sjukhusövergripande på kortare eller längre placeringar, säger Marie.

Vill du bli trainee? Ansök till hösten 2023!

Är du intresserad av att jobba på Danderyds sjukhus? Kolla in våra lediga jobb.

Våra lediga jobb