Stäng

Läs mer om hur Lyssna tjänsten fungerar på ReadSpeaker

Planerat kejsarsnitt

Det är kvinnoklinikens läkare som fattar beslut om kejsarsnitt. När beslutet är fattat får du en tid för kejsarsnittet samt en tid för inskrivning.

Informationsfilm om planerat kejsarsnitt

Du som ska göra ett planerat kejsarsnitt på Danderyds sjukhus förlossning eller BB Stockholm bör se denna informationsfilm innan du kommer till inskrivningen.

Bildspel inför ditt planerade kejsarsnitt

I din kallelse för operationsdagen, ber vi dig läsa igenom ett "bildspel". Bildspelet hittar du här! Det är viktigt att du läser igenom det sammanfattande informationsmaterialet innan ditt planerade kejsarsnitt.

Inskrivningsdagen

Din partner är välkommen att vara med vid inskrivningen som sker på avdelning 17, plan 6, hus 14, tisdagar och torsdagar från kl 08.00. Du träffar där avdelningsbarnmorska, gynekolog och narkosläkare. Ni kan räkna med att vara klara till 12.00.

Lunch

Det finns restaurang i sjukhusets huvudentré, på patienthotellet och ett café på plan 4 i hus 14, samt på ytterligare platser som vi gärna anvisar till i samband med övrig information.

Tips att ta med till sjukhuset

Om ni vill kan ni ta med en cd med favoritmusik till operationssalen. Därutöver kan det vara bra att ta med toalettartiklar, tofflor/inneskor, kamera, egna kläder till dig och barnet. Det går bra att använda mobiltelefon och internet på avdelningen. Fast telefon kan ordnas vid behov. 

Ta inte med värdesaker till sjukhuset.

Förberedelser

Kvällen före operation ska du duscha med en särskild tvål: Descutan eller Hibiscrub som säljs på Apotek. Det är en särskild bakteriedödande tvål som minskar risken för infektion i operationsområdet. Följ instruktionerna som medföljer förpackningen noga. Bädda med rena sängkläder på kvällen. På morgonen upprepar du dusch med Descutan samt tar på rena kläder.

Du får inte äta eller dricka 6 timmar innan ankomst till avdelningen, med undantag för klar dryck dvs vatten, klar saft, kaffe eller te utan mjölk men med socker som kan intas fram till 2 timmar innan.

Vi ringer och meddelar kvällen före operationsdagen vilken tid ni ska vara inne på avdelningen.

Om din operationstid ligger senare på dagen så får du ytterligare kostråd av barnmorskan.

Operationsdagen

När du kommer till avdelningen möter personalen dig och visar till rummet samt ordnar med operationskläder till er båda.

Ni kan låsa in värdesaker i ett litet låsbart värdeskåp som finns i rummet. Tillsammans med personal går ni ner till operationsavdelningen där narkossköterskan tar emot. Narkosläkaren kommer för att lägga bedövning, i regel "ryggbedövning". Endast enstaka planerade kejsarsnitt görs i narkos. Urinkateter sätts samt ibland rakning av operationsområdet.

När barnet föds får du barnet hos dig på bröstet. Mor och barn får sitt särskilda barnnummer och id-märkning. Efter en stund vägs och mäts barnet, vilket sker i ett rum i direkt anslutning till operationssalen.

Efter ca 45 min är operationen avslutad och då får du, barnet och din partner komma till uppvakningsavdelningen.

I de allra flesta fall kan barnet vara med på uppvakningsavdelningen. Där vistas du i ca två timmar för övervakning. Därefter kommer barnmorskan och hämtar er till avdelning 17. Du kan då försiktigt dricka och eventuellt äta en smörgås. På kvällen brukar det smaka bra med en lätt middag.

Anhörig kan sova kvar på avdelningen för en dygnskostnad på 250 kr. I priset ingår frukost samt kvällskaffe/te. Lunch och middag finns att köpa inom sjukhuset.

Dagarna efter operation

Vårdtiden är planerad till två dygn. Det är viktigt att komma upp ur sängen så fort man orkar, helst redan operationsdagens kväll. Personalen finns då med som stöd.

Duscha varje dag, förbandet är vattentätt. Förbandet avlägsnas vid hemgång och såret inspekteras – du får även råd om hur du kontrollerar själv hemma.

Smärtlindring ges enligt schema men individualiseras vid behov.

Urinkatetern tas efter ca 12-24 timmar, därefter är det viktigt att du dricker mycket, du bör kissa inom 3-4 timmar efter borttagandet av katetern.

Du får hjälp med amningen dels direkt efter operationen men även under hela vårdtiden.
Kejsarsnitt verkar inte negativt på mjölkbildningen men mamman behöver ofta mer hjälp att hitta en bekväm amningsställning. Använd kuddar för att stödja rygg och arm.

Information till dig som fött med kejsarsnitt

Räkna med att du är tröttare än du tror de första dagarna hemma. Du har förlorat mer kondition jämfört med en vaginal förlossning. Börja med korta promenader, använd barnvagnen som stöd. Öka på i din egen takt. Du bör inte bära eller lyfta tungt de första fem veckorna. Efter sex-åtta veckor då du varit på efterkontroll på MVC brukar man kunna börja med lite lättare gymnastik.

Operationen gör att du förlorar styrka i bukmusklerna då du inte kunnat använda dessa på vanligt sätt. Det är normalt att det stramar och gör lite ont i såret upp till 10-12 veckor efter operationen. Känseln runt ärret blir påverkad och du kan ha domningskänsla eller obehag vid beröring ett år eller längre tid efter operationen.

Vid en ny graviditet görs alltid en individuell bedömning av förutsättningarna för en vaginal förlossning alternativt ett nytt planerat kejsarsnitt. De flesta kan föda vaginalt efter ett kejsarsnitt.

Viktigt att veta för dig som ska göra kejsarsnitt

Om du fått en tid för planerat kejsarsnitt och får tecken på att förlossningen startat ringer du snarast in till Danderyds sjukhus förlossning.

Viktigt att veta för dig som har fått en stand-by tid

På grund av stor efterfrågan på planerat kejsarsnitt i hela Stockholm kan vi inte planera in alla kejsarsnitt på normalt under sommarperioden. Du kan därför ha fått en så kallad stand-by tid. Det innebär att du kommer att få veta kort tid innan preliminärt operationsdatum var och när operationen blir. Det kan bli nödvändigt att byta förlossningsklinik inom Stockholm. Om du har fått en ny förlossningsklinik är det dit du ska vända dig vid eventuella tecken på att förlossningen startat. Om du i stället kan tänka dig att vända dig till ett sjukhus utanför Stockholm kan vi hjälpa till med det.