Ikon på ett äpple

Vegetarisk kost en del av miljö- och hälsoarbetet på gröna Kvinnokliniken

Verksamhetsområde Kvinnosjukvård och förlossning arbetar för att bli en grönare klinik med fokus på miljö, hållbarhet och hälsa. Som ett led i detta får inneliggande patienter och familjer vegetarisk kost under en testperiod, följt av en enkät kring upplevelsen av maten. På Gynavdelning 14 har man efter en lyckad testperiod numera vegetarisk kost permanent. Näst på tur är BB-avdelningen!

Viktigt projekt för både hälsa och miljö
 – Klimatförändringar är det största hotet mot vår hälsa, ett arbete för miljön är också ett arbete för hälsan! Det vi äter påverkar vår hälsa nåt enormt och vi som sjukvårdsinrättning har ett ansvar att informera våra patienter om detta. Speciellt för våra patienter med risk för diabetes eller högt blodtryck är det otroligt vad forskningen visar att en omställning till en växtbaserad kost kan göra, säger Sissela Sylvan, specialistläkare på Kvinnokliniken.

Övervägande positiva reaktioner
 – Än så länge har vi serverat vegetarisk kost på vår gynekologiska avdelning där den har mottagits mycket positivt. Endast ett fåtal som klagat, då har vi erbjudit att beställa upp annan kost - men det har de inte velat. På vår BB-avdelning har det precis påbörjats så där får vi se hur reaktionerna blir, säger Sissela.

 – Men vi är absolut inte först med detta. I Örebro har man exempelvis sedan flera år övergått till vegetarisk kost på hjärtkliniken och i New York har elva sjukhus helt gått över till växtbaserad kost för sina patienter, tillägger Annika Lundgren Cronsioe, överläkare på Kvinnokliniken.

Stora fördelar med vegetarisk kost- ännu bättre med växtbaserat
Annika förtydligar även att det är flest fördelar med växtbaserad kost men att vegetarisk kost är ett stort steg i rätt riktning.

 – En omställning till vegetarisk kost sänker högt blodtryck, kolesterolvärden och blodsocker. Utöver det bidrar man även till planetens välmående och den framtid vi ger våra barn och barnbarn. Det fina i kråksången är att man i princip kan sätta likhetstecken mellan att det som är bra för oss är bra för klimatet, berättar Annika.

Stolthet och tacksamhet
På Gynavdelning 14 vittnar vårdenhetschef Helene Hillstierna om positiva reaktioner, hos både patienter och medarbetare.

 – Det har genererat en stolthet och vi får höra många positiva kommentarer kring att vi verkligen värnar kvinnor och livets start samt ta ett ansvar i ett större perspektiv. Det har bland annat framkommit att patienterna är tacksamma över att vi tänker på kommande generationer, tar klimatförändringarna och patienternas hälsa på allvar. De flesta tycker också att den vegetariska maten är väldigt god och anser att fler borde följa vårt exempel, säger Helene.

Det hälsosamma tänket sprider sig
På Gynavdelning 14 har man även i personalgruppen pratat om vinsterna med vegetarisk kost i och tänket sprider sig. Flera i medarbetargruppen har helt eller delvis gått över till att äta vegetariskt. Den främsta anledningen verkar vara att medarbetarna känner sig piggare, friskare och starkare samt får mer lust att övergå till sundare vanor även inom andra områden såsom träning och alkohol.

 – Vi har funderat på att göra en vegetarisk utmaning i personalgruppen såsom vi har gjort tidigare gällande hälsosam arbetstid och mobildetox-veckor. Vi har redan nu miniprojekt kring microvanor, tips på vegetariska recept och mindfullnesstund i slutet av arbetspasset. Som en följd av kostförändringen har det kommit en flodvåg av hälsosamma vanor som sprider sig i gruppen vilket är fantastiskt! Allt sådant påverkar individen och stärker gruppen i ett mer hälsosamt tänk, avslutar Helene.

Är du intresserad av att jobba på Danderyds sjukhus? Kolla in våra lediga jobb.

Våra lediga jobb