För att kunna ge feedback behöver du tillåta kakor.

Läs mer om hur vi hanterar kakor

För att kunna ge feedback behöver du tillåta kakor.

Läs mer om hur vi hanterar kakor
En grupp sjuksköterskor som sitter runt ett konferensbord.
Några av sjuksköterskorna som deltar i utbildningen.

Danderyds sjukhus internutbildar gynsjuksköterskor på kvinnokliniken

I februari 2024 startade den första utbildningen inom gynekologisk omvårdnad för sjuksköterskor på kvinnokliniken. Gynekologiutbildningen sker under betald arbetstid och ökar medarbetarnas kompetens genom flera olika lärandeaktiviteter.

– I dagsläget är det en väldigt liten del av sjuksköterskeprogrammet som fokuserar på obstetrik (graviditet och förlossning) och gynekologi. Den befintliga utbildningen fokuserar oftast på fertila och födande kvinnor. Vi ser att sjuksköterskor på kvinnokliniken vill öka sin kompetens kring kvinnohälsa, sexuell hälsa och gynekologiska sjukdomar. De sjukdomar vi arbetar med är ofta komplexa, har en stor bredd av gynekologiska diagnoser, operationer och smärttillstånd som kräver en spetskunskap. Våra sjuksköterskor behöver ha en djupare kunskap för att få en ökad förståelse för gynekologi och för att kunna erbjuda en god och evidensbaserad vård. Detta sammantaget skapar en trygghet för patienter och personal, säger Helene Hillstierna, vårdenhetschef, kvinnokliniken Danderyds sjukhus.

Behålla kompetensen på sjukhuset

Utbildningen ska leda till en utveckling med nya ansvarsområden, förbättringsarbeten och omvårdnadsforskning på kliniken, vilket inte funnits tidigare. Den är uppdelad i fyra block där varje block omfattar två utbildningsdagar och en hospitering. Utbildningen omfattar två studieterminer som motsvarar ungefär 10 procent av en heltidsanställning. 

– Att erbjuda en internutbildning under betald arbetstid gör det mer attraktivt att stanna kvar på kliniken, kompetensen ökar och sjukhuset kan behålla kompetensen. Vi har anpassat utbildningsupplägget för att det ska vara lätt att ta till sig och applicera det direkt i den kliniska vardagen. Utöver föreläsare inom olika professioner har vi använt oss av forskningsinriktade poddar, praktiska moment, seminarium och gruppdiskussioner där deltagarna har fått möjlighet att reflektera över sina kunskaper tillsammans. Under hela utbildningsåret arbetar deltagarna även med ett individuellt förbättringsarbete inom ett valt ämne. Efter avslutad utbildning blir de områdesambassadörer som lär ut fördjupad kunskap inom sitt valda område för avdelningskollegorna, berättar Saga Soldén, legitimerad sjuksköterska och utbildningsansvarig för gynsjuksköterskeutbildningen.

En kvinna i sjukhuskläder ler mot kameran.Saga Soldén, sjuksköterska på Danderyds sjukhus.  

Lägre personalomsättning

– Under utbildningen har vi sett flera framgångar där bland annat personalomsättningen på gynavdelningen minskat drastiskt jämfört med tidigare år. Under utbildningen har vi utfört självskattningar där vi sett ett stort kunskapslyft inom viktiga områden i vårt arbete, berättar Helene Hillstierna.

En kvinna med glasögon och en namnbricka på skjortan.Helene Hillstierna, vårdenhetschef på Kvinnokliniken på Danderyds sjukhus. 

Fler nyheter

För att kunna ge feedback behöver du tillåta kakor..