Vänta barn

Bilden visar en gravid kvinnas mage

Vad som väntar - praktiskt

Inskrivning

Grattis till ett positivt graviditetstest! Nu är det dags att skriva in dig på en barnmorskemottagning. Din barnmorska kommer att följa dig genom graviditeten. Du kommer att få ett inskrivningssamtal och därefter börjar regelbundna kontroller från cirka graviditetsvecka 20. Vid inskrivningen får du en remiss till rutinultraljudet som sedan sker mellan graviditetsvecka 16 och 20 om du vill.

Danderyds förlossning

Danderyds förlossning ligger på sjukhuset och hör till Kvinnokliniken. Vi tar emot alla födande, både de med normal och komplicerad graviditet. Vi har också kompetens för att handlägga alla typer av förlossningar, alltifrån förlossning i vatten till vaginal sätesförlossning och kejsarsnitt.

Om något skulle tillstöta under graviditeten och du har valt att föda hos oss, så remitteras du till vår högkompetenta specialistmödravård.

På 1177 kan du se filmer och läsa mer om regionens förlossningskliniker.  

Välj förlossningsklinik i alltid öppet appen

I Stockholms län finns sex förlossningskliniker som tar emot dig som ska föda barn. Från och med den 1 december 2022 ska du som är gravid i Stockholms län göra ditt val av vilken förlossningsklinik du önskar föda på i appen Alltid öppet.
Val av önskad förlossningsklinik i appen Alltid Öppet, 1177.se

Så här väljer du förlossningsklinik

  • Ladda ner appen Alltid öppet. Se instruktion på1177.se.
  • Efter ditt första besök hos barnmorskan på barnmorskemottagningen får du ett sms från appen Alltid öppet och kan sen göra ditt val.
  • Du kan rangordna alla länets förlossningskliniker.
  • Du kan ändra ditt önskemål av förlossningsklinik fram till graviditetsvecka 21+6. Du som har fått ett erbjudande om att göra förlossningsönskemålet i Alltid Öppet och har passerat graviditetsvecka 21+6 har 3 dygn på dig att välja önskad förlossningsklinik. Tiden räknas från det att du fick ett SMS med information att du har ett erbjudande om val av önskad förlossningsklinik i Alltid Öppet.
  • I graviditetsvecka 22+0 får du besked om vilken förlossningsklinik du har fått plats på i Alltid öppet. Det skickas ut ett påminnelse-SMS från Alltid öppet dygnet efter att valet fastställts.
  • När förlossningen startar ska du ringa till din förlossningsklinik. De bedömer när det är dags att åka in. Om det är många som föder samtidigt på din förlossningsklinik kan de för din säkerhet välja att ordna plats på en annan klinik i länet. Du får då besked av personalen om vart du ska åka.

Välkommen till våra förlossningsberedande aulaföreläsningar på Danderyds sjukhus.

Hitta till aulan: Gå in genom huvudentrén, gå rakt fram och sväng höger när du kommer till restaurangen Bistro D, så ser du skylten till aulan.
  
Om du inte har möjlighet att komma till oss kan du alltid se våra filmer som visar och beskriver hur det går till när du kommer till oss för att föda barn.

Filmer och tid och datum för kurserna i förlossningsförberedande utbildning

Förberedelser

Att föda är en stor utmaning. Att mentalt ha förberett sig på förlossningen hjälper dig mycket när det är dags. Våga känna trygghet i att kroppen och barnet vet vad som händer och hur det ska fungera.

En del i att känna sig förberedd handlar också om att veta vart ni ska och vad som sker när ni kommer in till oss. Tiita gärna på våra informationsfilmer där vi berättar vi om förlossningen och vårt arbetssätt. Vi har informationsträffar i vår aula.

Datum för drop-in-kurserna.

För extra förberedelse finns det till exempel kurser i avslappning och andning. Att kunna slappna av och andas rätt har du stor nytta av under förlossningen. Yoga är också ett bra alternativ för att lära känna din kropp och fokusera på andningen.

Att skriva ett förlossningsbrev är också ett sätt att förbereda sig. Där kan du berätta för barnmorskan hur du fungerar, vad du tror att du behöver stöd med och hur du vill att vissa praktiska saker ska vara under din förlossning.

Glöm inte din partner eller den du har med dig som stöd under förlossningen. Finns det något särskilt som personalen behöver känna till? Vill hen klippa navelsträngen? Har hen behov av extra stöd?

När ni är på sjukhuset får du som ska föda eller har fött barn det mesta du behöver av oss. Under förlossningen tillhandahåller vi enklare mat, smoothies och dricka till den födande. Partner/stödperson får gärna ta med sig egen mat, vi har kylskåp och mikrovågsugn. Dagtid finns det tillgång till restauranger och Pressbyrå i huvudentrén.

Under hela vårdtiden finns det tillgång till bindor, trosor och blöjor.

Vad ni tar med i övrigt handlar mer om vad ni tycker att ni behöver. Det kan kännas skönt att i god tid ha packat en väska med sådant ni kommer behöva under er vistelse hos oss.  

Observera att det inte är tillåtet att fota eller filma på sjukhuset

Personal måste tillfrågas och lämna medgivande om de är tänkta att vara med på bild eller video. Du får inte lägga ut filmer på till exempel Youtube där medarbetare finns med om dessa inte godkänt medverkan i videon via en skriftlig samtyckesblankett. Givetvis får du fota och filma dina familjemedlemmar.

Om du vill medverka på vårt Instagramkonto så berätta gärna det för personalen eller tagga oss: #danderydsforlossningbb.

Här berättar några av våra barnmorskor om vad du kan tänka på hemma när du får värkar och din förlossning startar. Vi berättar om smärtlindringsmetoder du göra hemma och om oss som jobbar på förlossningen Danderyds sjukhus.

Graviditetskomplikationer

Telefonnummer 08-12355831

På förlossningens akutmottagning handlägger vi tillstånd som uppkommer akut under din graviditet och som din ordinarie barnmorskemottagning inte kan hjälpa dig med.

Det kan till exempel vara att du upplever minskade fosterrörelser, att du har fått en vaginal blödning eller misstänker att vattnet har gått.

På förlossningens akutmottagning gör vi även vändningsförsök.

Till specialistmödravården blir du remitterad av din barnmorskemottagning om du behöver extra övervakning under din graviditet. Ibland händer saker under graviditeten som gör att vi måste hålla den blivande mamman under extra uppsikt. Gå till sidan Specialistmödravård.

Diabetes

Om du har dibetes typ 1 går du hela din graviditet hos oss, hör av dig i god tid för inskrivning.

Det är vanligt att känna viss oro inför en förlossning. Har du svår förlossningsrädsla kan du bli remitterad från din barnmorskemottagning till Auroramottagningen. Här talar vi om din rädsla och vad som kan hjälpa dig när du ska föda. Utifrån detta gör vi tillsammans en planering inför förlossningen. Denna planering finns sedan i din journal så att personalen som tar hand om dig är förberedd på att möta just dina behov.

Lyssna på ett avsnitt vår podcast "Föda barn" om förlossningsrädsla och kejsarsnitt.

Lyssna på Lena Hultsberg, barnmorska på Auroramottagningen, när hon pratar om förlossningsrädsla.

Mot slutet av graviditeten ligger cirka två till tre procent av alla barn med stjärten neråt i livmodern. Det kallas sätesbjudning eller att barnet ligger i säte.

I dessa fall försöker man då vända på barnet så barnet kan födas med huvudet först, vilket räknas som säkrast. Vändningsförsöket sker vanligtvis mellan vecka 36 och 38, men det kan även fungera senare. Vändningsförsök utförs av en läkare på Förlossningens akutmottagning.

Du kan äta som vanligt innan besöket och det brukar inte göra ont, men kan kännas obehagligt.

Så går vändningsförsöket till

Först känner läkaren med händerna utanpå magen hur barnet ligger. Sedan undersöker läkaren barnets position med hjälp av ultraljud. Läkaren kan också titta på moderkakan, hur mycket fostervatten det finns och hur stort barnet är. Man kontrollerar också barnets hjärtljud med CTG, en apparat som hjälper personalen att övervaka hur barnet mår inne i livmodern.

Därefter får du en venös infart i handen eller armen. Genom den får du ett läkemedel som gör att livmodern slappnar av. Läkemedlet kan göra att du känner dig varm, darrig eller får hjärtklappning men är helt ofarligt för dig och barnet. Biverkningarna går snabbt över.

För att vändningen ska gå så lätt som möjligt ligger du på rygg på en brits där huvudändan lutar lite neråt och med benen upp på en sacco-säck. Läkaren lägger sina händer på din mage, lyfter upp barnets stjärt och för huvudet neråt så att barnet gör som en kullerbytta och vänder sig. Barnet ska följa med runt ganska lätt utan att du får ont. Du känner bara ett bestämt tryck från läkarens händer, men under en kort stund kan det kännas obehagligt. Prata gärna med barnmorskan och läkaren om hur det känns. Vändningsförsöket tar vanligtvis bara några minuter.

Efter vändningsförsöket kontrolleras barnets hjärtljud med CTG igen. Ibland får du vara uppe och gå ett tag innan läkaren gör ett ultraljud för att kontrollera om barnets huvud ligger kvar neråt. Hela besöket tar vanligtvis upp till två timmar.

Ungefär hälften av vändningsförsöken lyckas. Om det inte går att vända barnet kan du bli erbjuden ett nytt försök lite senare, eller så görs en ny förlossningsplanering.

Om barnet ligger kvar i sätesbjudning kan läkaren rekommendera vaginal förlossning under vissa förutsättningar. Läkaren kan också rekommendera kejsarsnitt.

Vid vaginal sätesförlossning bör barnet väga två till fyra kilo och ultraljud kan göras för att uppskatta barnets vikt. Dessutom ska bäckenet vara tillräckligt stort. Bäckenets storlek syns inte utanpå, därför mäts bäckenet med en röntgenundersökning. Trångt bäcken är ovanligt. För att föda ett barn vaginalt i säte bör förlossningen starta av sig själv och gå framåt i normal takt. Om du har fött barn tidigare eller inte kan också ha betydelse.