Möt oss
Spännande vardag, framgångsrik forskning och ständiga förbättringsarbeten! Här berättar medarbetare och chefer från våra olika verksamheter om sitt arbete på Danderyds sjukhus.
Spännande vardag, framgångsrik forskning och ständiga förbättringsarbeten! Här berättar medarbetare och chefer från våra olika verksamheter om sitt arbete på Danderyds sjukhus.
Under våren 2024 öppnades en ny geriatrisk akut dagvårdsavdelning, GADVA, på Danderyds sjukhus.
Kvinnokliniken på Danderyds sjukhus har tagit viktiga steg mot en mer hållbar framtid genom initiativet “Den gröna kvinnokliniken”, som startades under 2021. Syftet med projektet är att arbeta mer medvetet och hållbart.
Nu rekryterar hjärtkliniken en kliniskt erfaren och disputerad sjuksköterska för den nyinrättade tjänsten som universitetssjuksköterska, vilket motsvarar steg 7-kompetensen enligt Regionens kompetensstege. Tjänsten ger möjlighet att kombinera hög akademisk examen med kliniskt arbete.
Det mest effektiva sättet att minska konsekvenser av luftvägsinfektioner och virusspridning är att stoppa viruset där det infekterar, det vill säga i luftvägens slemhinna. Nytt forskningsanslag på 17 miljoner kr från Europeiska forskningsrådet (ERC) bidrar till utvecklingen av antikroppar för skydd mot luftvägsvirus.
Förmaksflimmer är den vanligaste rubbningen av hjärtrytmen och innebär också en ökad risk för stroke (slaganfall) - men ger ibland inga symtom. De senaste åren har screening för förmaksflimmer aktualiserats och studerats. Ytterligare studier behövs, men det verkar rimligt att prioritera och screena personer med höga biomarkörnivåer (NT-proBNP) som belastar hjärtat.
Vart tredje år ska alla konstverk på samtliga regionsjukhus inventeras. Elisabeth Persson är utbildad konstnär och har tidigare arbetat i många år på Kulturförvaltningen. Hon har registrerat samtliga 3 000 konstverk som finns på Danderyds sjukhus.
Akut hjärtinfarkt är en av de vanligaste dödsorsakerna i världen. Patienter som fått en akut hjärtinfarkt får rutinmässigt betablockerare utskrivet. Men forskning visar att många får betablockerare i onödan efter en hjärtinfarkt och i framtiden kan behandlingsrutinerna förändras. Men patienter ska aldrig sluta med sina läkemedel utan att prata med sin läkare.
En ny studie från tio sjukhus i Sverige och Norge, med många patienter rekryterade från Danderyds sjukhus, utmanar den traditionella metoden för att behandla akuta hamstringsskador. Resultaten, som publicerades i den amerikanska tidskriften NEJM Evidence, visar att träning, det vill säga icke kirurgisk behandling, är lika effektiv som operation för patienter i åldrarna 30 till 70 år.