Emelie Larenswärd

Kvinnoklinikens hälsoinspiratörer fokuserar på återhämtning

På BB-avdelning 17 samlar avdelningens hälsoinspiratörer eftermiddagsgänget för en avslappningsövning med hjälp av Region Stockholms återhämtningsguide.

Emelie Larensvärd, vårdenhetschef på BB-avdelning 17, startade i höstas ett verksamhetsövergripande nätverk för hälsoinspiratörer på Kvinnokliniken som har blivit väldigt populärt.

– Vi är om kring 20 hälsoinspiratörer inom verksamhetsområdet vilket är jätteroligt! Alla kan bli en hälsoinspiratör, det behöver inte handla om att träna eller äta nyttigt – det kan vara en inspiratör som uppmuntrar till avslappning eller som bara har en positiv inställning, säger Emelie.

Stort intresse att bli inspiratör

Under 2022 började Emelie ta reda på vilka avdelningar som hade hälsoinspiratörer och bad cheferna på de avdelningar som saknade inspiratörer att höra sig för om någon hos dem vill bli. Det blev positivt gensvar och på vissa avdelningar fick man till och med säga nej till någon för att det var så många som var intresserade.

Emelie tog kontakt med företagshälsovården Feelgood som tillsammans med Region Stockholm tagit fram ett reflektionsprogram för chefer och frågade om de kunde hjälpa till att skräddarsy en kurs i reflektion för hälsoinspiratörer.

– Vi fick utbildning och konkreta verktyg i hur man kan jobba med reflektion i vardagen och nu har flera avdelningar börjat testa olika varianter. Vi på BB-avdelning 17 har tagit hjälp av Region Stockholms återhämtningsguide där det finns olika övningar som vi gör regelbundet.

Återhämtningsguiden som hjälp

Återhämtningsguiden finns som webbsida på regionens intranät och som mobilanpassad version i Region Stockholms mötesapp. Där finns filmer och enkla övningar som alla kan vara med på.

– Vi gör avslappningsövningar, mikropauser med andningsövningar och andra saker som är lätta att vara med på, och vi brukar göra övningarna i anslutning till ett möte eller en samling. Styrkan i att vara många hälsoinspiratörer är att alla har olika saker de vill fokusera på; avslappning, en aktivitet ihop efter jobbet, peppa kollegor, fysisk aktivitet – god hälsa kan vara så mycket. Jag upplever att de allra flesta är positiva till att göra dessa lugnare övningar, jag kan förstå om det kan kännas jobbigt om en kollega peppar en till att vara med på en fysisk övning som man kanske inte vill eller kan göra – men en hälsoinspiratör kan ju bidra till mer än fysisk hälsa, säger Emelie.

Utvärdering i mars

Under mars ska hälsoinspiratörsnätverket samlas igen för att utvärdera om arbetet och engagemanget kunnat bidra till ökad reflektion, om avslappningsövningarna har hjälpt kollegorna att känna mindre stress i sin arbetsvardag, och om det i förlängningen ger en bättre arbetsmiljö.

– Det kan vara svårt att mäta effekten av det här arbetet men med de stressiga situationer som kan uppstå för oss som jobbar i vården kan det vara mycket värt att då och då bli påmind om att sitta ner och bara andas djupt under en minut, säger Emelie.

Är du intresserad av att jobba på Danderyds sjukhus? Kolla in våra lediga jobb.

Våra lediga jobb