
Rätt nutrition i rätt tid minskar komplikationer och stärker återhämtningen
Korrekt nutritionsbehandling kan minska komplikationer, påskynda återhämtning och öka patientsäkerheten.
Erika Ögren, sjuksköterska på Hjärtintensiven, och Maria Alenklient, dietist på Hjärtkliniken, berättar hur deras samarbete kring nutrition har utvecklats och vad det innebär för patienterna.
Ett nära samarbete kring patienternas näring
– På HIA arbetar vi aktivt med nutritionsfrågor genom att hålla riktlinjer uppdaterade, se till att ny personal utbildas i rutinerna och att vi arbetar strukturerat med nutritionsfrågor i teamet. Riktlinjerna som vi arbetar utefter har gjort att vi i ett tidigt skede identifierar patienter med risk för undernäring och då direkt kopplar in dietistenheten genom att skriva en remiss, säger Erika.
Dietistens roll
Maria berättar att hennes arbete som dietist innebär att göra en nutritionsbedömning och utifrån den ge nutritionsrekommendationer och ordinationer.
– Målet är alltid att tillsammans utforma en nutritionsbehandling som ger patienten bästa möjliga förutsättningar, säger Maria.
Tidiga bedömningar och patientsäkerhet
En stor förbättring sedan samarbetet blev tajtare är att patienterna får en tidig bedömning.
– Det betyder inte bara att bedömningen sker snabbt, utan också att den följs upp på ett strukturerat sätt, säger Erika.
Maria instämmer:
– Genom att arbeta så här minskar vi lidandet för patienterna och stärker patientsäkerheten.
Att se helheten
– Det är även viktigt att uppföljningen fortsätter även om patienten byter enhet. Samarbetet mellan HIA och dietistteamet underlättar uppföljningen och gör arbetet både roligare och mer meningsfullt, säger Erika.
Maria betonar hur samarbetet gynnar patienterna:
– Tillsammans kan vi skapa de bästa förutsättningarna för patienterna. Det är givande att se hur små förbättringar i rutiner och samarbete kan göra stor skillnad för både vårdpersonal och patienter.
- Uppdaterad: 21 oktober 2025