Bild på förlossningspersonal DS

Första skriket och föräldrarnas lycka är väldigt svårslaget

Möt våra stjärnkollegor som jobbar på förlossningen. Intervjuerna kommer från instagramkontot @danderydsförlossningbb. Vi ses där!

Lisette  barnmorska

Allra längst till vänster i bildraden ser ni Lisette som började sin karriär som vårdbiträde på Danderyds sjukhus. 

Berätta om dig själv och ditt jobb

– Jag är 31 år och bor tillsammans med min fästman Johan och våra två barn Alicia och Nils som båda är födda på Danderyds förlossning – såklart. 
Jag är en impulsiv och målmedveten själ. Som ung visste jag inte alls vad jag ville göra med mitt liv, men som 20-åring började jag arbeta här på Danderyd som vårdbiträde. Här öppnades en ny värld för mig och nu elva år senare arbetar jag kvar på samma sjukhus. Idag är vårdyrket en del av min identitet och jag kan inte tänka mig att arbeta med någonting annat.

Berätta om din barnmorskekarriär

– Drömmen om att bli barnmorska blev självklar när jag födde mitt första barn och fick en inblick i denna fantastiska värld. Så när min yngsta var runt ett år började jag studera till barnmorska. Nu har jag varit färdig barnmorska i drygt ett år.

Vilka är dina två roligaste uppgifter?

– Det absolut roligaste jag vet är när jag får ge kontinuerligt stöd under en förlossning. Det ger mig, den födande och partner rätt förutsättningar för att främja en fysiologisk födsel.
Att få se barn födas, första skriket och föräldrarnas lycka är väldigt svårslaget och lika magiskt varje gång.


Om du fick ändra en sak inom förlossningsvården som blir verklighet imorgon, vad skulle det vara?

– Utan tvekan att ”en barnmorska per födande” blev verklighet och en rättighet på alla förlossningskliniker.

Vad gör du när du är ledig?

– Jag går på mycket promenader då det är så jag rensar tankar och hämtar energi. Sedan blir det mycket lek i parker med barnen men när de sover så hittar man mig oftast i soffan med något ätbart i handen.

Hur skulle du beskriva dig själv som människa med två meningar?

– Jag skulle beskriva mig själv som omtänksam då det ligger mig varmt om hjärtat att göra osjälviska handlingar med de medel jag har. Utöver själva yrkesvalet i sig är jag blodgivare och har donerat både bröstmjölk och ägg (inte frukostägg).

Vad drömmer du om?

– Yrkesmässigt: en differentierad födselvård!
Privat: Vi letar landställe och jag hoppas att det perfekta dyker upp snart.

Linn – barnmorska 

Årets kvinna i Sverige 2022 - nr 8 av 100 kvinnor - Expressen

Linn är en stolt tvåbarnsmamma och har varit barnmorska i elva år – till största del på förlossningen – förutom två år när hon arbetade på en fertilitetsklinik.

Berätta om dig själv och ditt arbete

– Jag handleder studenter och är med och driver Mentorsprogrammet för nya kollegor. På fritiden jobbar jag en hel del med förlossningens instagramkonto.

Varför blev du barnmorska?

– Jag bestämde mig redan som sjuåring för att bli barnmorska. Jag är uppvuxen på bondgård och såg många djurfödslar och blev så fascinerad av födandets urkrafter. Min pappa lärde mig mycket. 

Vad är grejen med att vara barnmorska på förlossningen?

– Närvaron när ett barn föds är oslagbart. Det är 110% här och nu. Det kan väl inte finnas något mer meningsfullt jobb än vårt? Adrenalinpåslag då och då mår min kropp och knopp gott av. Det är en förmån att få uppleva så många fina möten med familjerna.

Nämn två saker som du vill förändra i förlossningsvården?

– Eftersom det saknas en förlossningsklinik i Stockholm så önskar jag att en ny klinik öppnar pronto för att möta det stora trycket. Det brinner i knutarna och har gjort det alldeles för länge. 
En födande + en barnmorska = JA!

Vad hade du jobbat med om du inte var barnmorska?

– Är besatt av Rättegångspodden, lyssnar flertalet gånger på varje avsnitt, och jag kan riktigt nörda ner mig i olika fall på ett lite osunt sätt så kanske utredare av något slag?

Vilka tre egenskaper gillar du hos dig själv?

– Att jag är empatisk, kreativ och glad!

Vad är det mest otippade som hänt dig?

– Ja, men det måste ju vara när jag träffade min man på tunnelbanans röda linje en januaridag för 16 år sedan. Högst otippat! På andra plats kommer nog när jag blev kidnappad i målet för möhippa efter att ha sprungit i mål på Stockholm marathon. Har fortfarande inte smält det. Har varken gift om mig eller sprungit marathon sedan dess. 

Till sist, vad gör du på ledig tid?

– Hänger så mycket jag kan med min familj; är otroligt familjekär. Deltar så mycket jag bara kan på barnens aktiviteter, älskar’t. Gillar även att träna; kör med en PT- det är superkul och svindyrt. 

Jennie – förlossningsläkare

Tredje personen från vänster i bildraden är Jennie som är överläkare på obstetriska sektionen. 

Berätta om ditt jobb

– När jag inte jobbar klinisktpå förlossningen så är jag övergripande studierektor för BT, bastjänstgöring, för läkare på Danderyds sjukhus. Jag är mamma till tre tonåringar, fru, matte, syster, ryttare, utbildad trädgårdsdesigner och avdankad gymnast. 

Berätta om ditt jobb, vad är tjusningen?

– Jag älskar allt med mitt jobb. Jag har med, undantag på fyra år, jobbat på kvinnokliniken sedan 2001. Danderyds sjukhus har med åren blivit som mitt andra hem. Jag gillar variationen från att kliva rakt in i en akut situation eller operation på förlossningen till att på specialistmödravården träffa gravida med extra behov av stöd. Jag gillar att lösa problem och jag blir extra glad när allt klaffar. Jag försöker förmedla lugn och professionalitet både till patienter och yngre kollegor i stressade och akuta situationer. 

Du jobbar i Aurorateamet, vad innebär det?

– Jag är del i ett team av läkare, barnmorskor och kuratorer som möter gravida med olika former av förlossningsrädsla. Jag har ett särskilt engagemang för gravida med utsatthet i tex psykisk sjukdom, NPF-diagnoser och sociala problem.

Vad skulle du vilja ändra i förlossningsvården?

– Jag önskar resurser för en jämlik vård som ger alla yrkeskategorier i förlossningsvården glädje och gemenskap i arbetsvardagen. Ingen gynnas av stress och resursbrist, allra minst de födande. En bra arbetsmiljö främjar god vård, bra omhändertagande och förebygger komplikationer, win-win för patienter och personal.

Hur spenderar du din lediga tid?

– På hästryggen och i stallet som ponnymamma. Många hundpromenader. När pandemin är över planerar vi resor och bjuder vänner på grillhäng i trädgården.

Att jobba skiftpass på DS förlossning

Fjärde bilden illustrerar de olika passen som vårdpersonalen jobbar i. 

Så här ser vårt skiftschema ut

Som på så mångaandra avdelningar och sjukhus jobbar vi i skift.

Det vanligaste är att man antingen jobbar dag/kväll eller helt på natten. Men vi har några som jobbar treskift.
Skiften ser ut såhär:
Dagpass: kl 7.00-15:30
Kvällpass: kl 13:30-21:30
Nattpass: kl 21.00-7.00

Mellan dag- och kvällspassen har vi så kallad överlappningstid, där de som jobbar dag rapporterar över om alla patientet till kvällspersonalen. Därefter finns det tid för städning, göra sånt man inte hunnit på dagen och spegling.

Följ oss på Instagram för fler intervjuer, intressanta fakta och berättelser om hur vi jobbar!

Är du intresserad av att jobba på Danderyds sjukhus? Kolla in våra lediga jobb.

Våra lediga jobb