Brustet hjärta drabbar nästan bara kvinnor
Christina Ekenbäck, hjärtmedicin, forskar på kvinnor som drabbas av hjärtinfarkt utan någon blodpropp eller förträngning i kranskärlen, något som ofta kallas brustet hjärta.
Hjärtinfarkt orsakas oftast av att ett fettrikt plack i kranskärlen spricker, och då bildas en blodpropp som stoppar blodflödet. Framförallt bland kvinnor är det dock vanligt med hjärtinfarkt utan någon blodpropp eller förträngning i kranskärlen.
En betydande andel av dessa har istället det som i folkmun kallas brustet hjärta, eller i medicinska termer Takotsubo-kardiomyopati. Denna typ av hjärtinfarktliknande sjukdom drabbar framförallt kvinnor efter klimakteriet, och kommer efter en episod av kraftig stress.
- Sjukdomen är fortfarande otillräckligt studerad och vi vet inte hur den ska behandlas. Stiftelsen Hjärtat stöder ett projekt som med avancerade metoder ska mäta stressnivåer i de nerver som styr hjärtaktivitet och blodtryck, före och efter stress, samt med stressblockerande läkemedel. Studien kommer att hjälpa oss förstå Takotsubo bättre, och hur vi ska behandla sjukdomen, berättar Christina Ekenbäck, läkare.
I december 2016 fick Christina Ekenbäck 100 000 kr från Stiftelsen Hjärtat, för projektet "SAFT-studien: Sympatisk och vaskulär funktion vid Takotsubo syndrom".