Samarbete för bättre mellis

Dietisten Åsa Fernkvist har, tillsammans med logoped Åsa Lindström och St Görans sjukhus tagit fram förslag på mellanmål för patienter med både sväljsvårigheter (dysfagi) och diabetes.

– Bakgrunden till detta är att det varit svårt att ”hitta på” frukost, mellanmål och efterrätter som kan ätas av patienter som både har sväljsvårigheter och diabetes, säger Åsa Fernqvist.

Långsammare blodsockerhöjning

Dysfagipatienter får ofta fruktkräm men det innehåller för mycket socker för de med diabetes. Men i och med detta samarbete finns nu förslag på mellanmål och efterrätter som vårdavdelningarna kan använda när de beställer kost till dessa patienter.

– Många av alternativen är relativt sockerrika även nu, men när sockret kombineras med fett, protein och fibrer så blir blodsockerhöjningen betydligt långsammare och bättre.

Sex mål mat om dagen rekommenderas av Socialstyrelsen, men vissa patientgrupper kan behöva fler mellanmål varje dag. För de patienter som behöver specialkost är de specialkomponerade mellanmålen särskilt värdefulla och kan bidra till ökad livskvalité.

Är du intresserad av att jobba på Danderyds sjukhus? Kolla in våra lediga jobb.

Våra lediga jobb