Peter Stahre och Kristina Mattsson sjuksköterskor hjärtkliniken

Sjuksköterskor utvecklas via kompetensstegen

Inom hjärtsjukvården på Danderyds sjukhus erbjuds samtliga sjuksköterskor kontinuerlig professionell utveckling via en kompetensstege som består av sju steg.

Via kompetensstegen kan sjuksköterskor avgöra ambitionsnivån och takten för sin yrkesmässiga utveckling i samverkan med sin chef.

Lisa Hedqvist har i sex års tid jobbat natt på Hjärtintensiven och är snart klar med steg fyra på kompetensstegen. Hon blir då avancerad hjärtsjuksköterska.

– Jag känner ett starkt stöd från min chef som verkligen uppmuntrar min utveckling. Det är otroligt roligt att utvecklas med sikte på ett konkret mål. Det känns viktigt att nattsjuksköterskorna erbjuds samma utvecklingsmöjligheter som dagsjuksköterskorna, vilket vi får via kompetensstegen, säger hon.

Lisa kom till hjärtkliniken som grundutbildad sjuksköterska och blev efter två år hjärtsjuksköterska.

– Jag går nu en högskolekurs inom akut hjärtsjukvård och ser fram emot att få undervisa och fungera som en mentor. Jag har även hospiterat på olika mottagningar inom hjärtkliniken, säger Lisa.

Kompetensutveckling i egen takt

Kristina Mattsson (t.h. i bild) sökte sig till Hjärt­kliniken på Danderyds sjukhus för fem år sedan efter att ha hört talas om kompetensstegen. Hon jobbar natt och är även hon på väg att bli avancerad hjärtsjuksköterska.

– För mig känns det intressant att hitta andra utvecklingsvägar än en traditionell specialistutbildning. Jag är småbarnsmamma och har nyligen varit föräldraledig. För mig betyder det mycket att kunna ta mig an kompetensstegen i min egen takt. Jag kan välja att utvecklas intensivt under en period och fokusera på annat under en annan, beroende på hur min livssituation ser ut, säger hon.

Tydliga karriärsteg

Peter Stahre (t.v. i bild) började på hjärtsviktscentrum direkt efter sjuksköterskeexamen och blev hjärtsjuksköterska våren 2021.

– Jag arbetar 20% som klinisk adjunkt, ett område jag verkligen brinner för. Det innebär i korthet att jag har gått en utbildning i högskolepedagogik och har ett övergripande ansvar för studentverksamheten på kliniken, säger han.

För Peters del har kompetenssteg­en inneburit att han har haft en karriär­mässig progression från dag ett på hjärtsviktscentrum.

– Jag uppskattar verkligen att min kompetens tillvaratas och att det finns en så tydlig stege att följa. Kompetensstegen erbjuder goda möjligheter för sjuksköterskor att få utvecklas inom områden där de har ett särskilt intresse, vilket känns jättebra, säger han.

Denna artikel är i original publicerad på sjuksköterskekarriär.se
Foto: Gonzalo Irigoyen

Är du intresserad av att jobba på Danderyds sjukhus? Kolla in våra lediga jobb.

Våra lediga jobb