Två medarbetare vid en MRapparat

Snabbare undersökning och bättre bilder med ny MR-teknik

Sedan januari används en ny teknik i våra MR-kameror som gör det möjligt att ta bort brus från MR-bilderna med hjälp av artificiell intelligens.

Danderyds sjukhus är ett av de första sjukhusen i Europa att få tillgång till denna nya, revolutionerande teknik.

Minskad undersökningstid eller förbättrad bildkvalitet

Genom en uppdatering av funktioner i MR-kameran kan man nu ta bort ”brus” från bilderna vilket ger kortare undersökningstid alternativt bättre bilder, beroende på hur tekniken tillämpas. Vilken av metoderna man använder avgörs utifrån situation och behov.

– I många fall kan en MR-undersökning ta lång tid, det är svårt att säga hur mycket tiden kan förkortas med den nya tekniken då det beror på hur protokollet ser ut från början. Ett protokoll kan till exempel gå från 30 minuter till 23 minuter. När tekniken möjliggör en förkortad undersökningstid är det ett steg framåt mot en bättre patientupplevelse av processen, säger Alber Grau, röntgensjuksköterska på Danderyds sjukhus.

Den andra möjligheten är att bildkvaliteten förbättras vilket gör det enklare att se eventuella förändringar på bilderna.

– Med skarpare bilder kan diagnostiken bli säkrare vilket gynnar patienterna. Den här tekniken är revolutionerande och ett stort lyft för både patienter och medarbetare, säger Alber Grau, röntgensjuksköterska på Danderyds sjukhus.

Hur funkar det?

– En MR undersökning består av olika bildserier som tillsammans bildar ett protokoll. Dessa bildserier kan nu optimeras, genom att justera olika parametrar, för att åstadkomma snabbare bildtagning eller bättre bilder. Nu väntar ett stort arbete med optimeringen av många MR-protokoll. I framtiden kommer förhoppningsvis ännu fler förbättringar för MR-kamerorna, möjligtvis på flera typer av serier. Med fortsatt utbildning och forskning kan ny teknik framkomma och leda till effektivisering, till bättre vårdkvalitet och bättre resultat för hälso- och sjukvården, säger Alber Grau.

Fakta om MR

MR står för magnetisk resonanstomografi och undersökningen som görs med hjälp av ett starkt magnetfält och radiovågor skapar tydliga bilder av de flesta organ i kroppen, det kan även användas för att exempelvis mäta flödet av vätskan som omger hjärna och ryggmärg. Magnetkameran kan ta under en vanlig undersökning 100–500 bilder och undersökningstiden kan variera mellan 10–60 minuter.

Är du intresserad av att jobba på Danderyds sjukhus? Kolla in våra lediga jobb.

Våra lediga jobb