Olle Hillborg, chef för SLL Innovation

Ny smart uppfinning möjliggör borttagning av egna hudflikar 

Olle Hillborg på DS Innovation samarbetar med startupbolag och industrin för att utveckla medicintekniska produkter. När ett företag kontaktade honom tyckte han att produktidén lät som en fiffig innovation för att användas inom vården och av konsumenter.

De flesta idéer som inkommer till DS Innovation är nuförtiden digitala, men den här uppfinningen är fysisk och relativt enkel att använda.

– Vi och Theodoros Samourkasidis, läkare på hudkliniken, har varit bollplank till företaget och hjälpt till med en behovsutvärdering av produkten. Produkten fungerar som ett lasso som man sätter runt hudfliken. Sen drar man åt snöret och klipper bort överflödig tråd och därefter skrumpnar hudfliken ihop och faller bort från kroppen. Man kan alltså själv ta bort små utväxta hudflikar. Den här typen av produkter kallar DS Innovation ”high practice product” (en produkt med högt nyttovärde)  och utvecklingstiden för dem brukar ta två–fem år innan de når marknaden. Med hudfliksborttagaren gick det något fortare, den var klar efter redan ett och ett halvt år, berättar Olle Hillborg. 
Produkten kommer att komma ut på den svenska marknaden i höst. 

Olle Hillborg toppbild 2560 750
- Produkten fungerar som ett lasso som man sätter runt hudfliken. Sen drar man åt snöret och klipper bort överflödig tråd och därefter skrumpnar hudfliken ihop och faller bort från kroppen, säger Olle Hillborg.

Är du intresserad av att jobba på Danderyds sjukhus? Kolla in våra lediga jobb.

Våra lediga jobb