Bild på kurator Annalena Lindqvist

Viktiga patientmöten och tätt samarbete mellan professionerna

Annalena Lindqvist är kurator, har arbetat på Danderydsgeriatriken sedan 2009 och ser fram emot att gå till jobbet varje dag. - Jag älskar mitt jobb och ser fram emot att få komma till arbetet varje dag! Det bästa är att träffa patienterna och att alla yrkeskategorier arbetar så nära varandra, säger Annalena.

Vilka är de tre främsta skälen till att du valt att utbilda dig till kurator? 

Jag har ett stort intresse för samhällsfrågor och har alltid velat arbeta med människor. Jag har tidigare haft kontakt med kuratorer såväl i tjänsten som privat och kände att det var ett arbete som passar mig. Jag har lätt för att komma i kontakt med människor och känner mig trygg med att prata om allt. 

Vad gjorde dig intresserad av just den här inriktningen? 

Jag har umgåtts med äldre personer hela mitt liv. Närmsta grannen när jag var barn var ett ålderdomshem där jag tillbringade mycket tid. Personalen på hemmet var inte alltid glada över detta. Jag fortsatte envist med mina besök då de äldre tyckte det var roligt när jag kom. Innan jag började studera arbetade jag flera år inom hemtjänst och trivdes med att arbeta med äldre. 

Beskriv hur en vanlig arbetsdag kan se ut för dig. 

Jag börjar dagen med att kolla hur det ser ut på avdelningarna. Läser i journaler om vad som har hänt och om det har kommit några nya patienter med behov av kuratorskontakt.

Jag brukar gå till avdelningarna runt kl.10, innan dess är jag mest i vägen då patienterna äter frukost och behöver hjälp med omvårdnad. Den största delen av dagen går jag runt och har samtal med patienter och anhöriga på avdelningarna. Det kan vara samtal om allt från hemtjänsttaxor till existentiella frågor. Jag har även telefonkontakt vid behov. 

Jag delar rum med en kollega och vi samarbetar i kuratorsarbetet. Vi delar ärenden emellan oss beroende på hur mycket vi redan har. Det brukar gå bra. Det är skönt att ha en kollega nära för att kunna diskutera eventuella frågeställningar och ge varandra tips. 

Vad är roligast med att arbeta som kurator på Danderydsgeriatriken?

Jag älskar mitt jobb och ser fram emot att få komma till arbetet varje dag! Det bästa är förstås patienterna men efter det kommer teamarbetet. Alla yrkeskategorier arbetar nära varandra och stämningen är oftast god. Alla är vi viktiga för att våra patienter ska klara av vårdtiden på sjukhus och förhoppningsvis må bättre när de skrivs ut från avdelningarna.  

Är du intresserad av att jobba på Danderyds sjukhus? Kolla in våra lediga jobb.

Våra lediga jobb