barnmorskan Hannah Dahlbäck

Projektet Min barnmorska kommer betyda mycket för våra förlossningsrädda

Arbetet med projektet Min barnmorska kommer att påbörjas i höst på Danderyds förlossning. Hannah Dahlbäck har idéer och visioner för projektet, där hon delvis är ansvarig. Hon ser fram emot utvecklingsprocessen och de möjligheter som projektet ger.

Under sin andra graviditet fick Hannah chansen att vårdas i en sammanhållen vårdkedja på det nu nedlagda Södra BB. Mötet med en av barnmorskorna där var det som fick upp hennes ögon för att barnmorska skulle kunna vara ett yrkesval. När Hannah var föräldraledig sökte hon in till barnmorskeprogrammet.
– Jag frågade mig själv när jag hade börjat: Varför har jag aldrig tänkt på det här förut? Jag hade arbetat som akutsjuksköterska innan och hade egentligen tänk att vidareutbilda mig till IVA-sjuksköterska. Att börja jobba som barnmorska var roligt och kändes rätt, berättar Hannah Dahlbäck.

Fantastiska förlossningschefer

Som nyfärdig barnmorska 2015 arbetade hon först på två andra förlossningskliniker innan hon slutligen kom hon till Danderyds förlossning i januari 2021. Efter några år i branschen hade hon en känsla för vilket arbetssätt som passade henne bäst.

– Jag valde Danderyds förlossning för jag kände att det var i linje med min egen vision om förlossningsvården. Sommaren 2021 blev väldigt tuff med många extrapass och ett högt tempo och det fortsatte även in på hösten. Jag kände att det inte längre gick att försvara den här arbetsmiljön och att det påverkade min egen hälsa. Det landade så småningom i att det enda sättet att påverka var att säga upp mig. Det var ett oerhört sorgligt beslut, för jag älskar mitt barnmorskejobb. Nu har jag beslutat mig för att stanna. Våra chefer på förlossningen har varit helt fantastiska, det har varit högt i tak och alla har fått uttrycka sina tankar och känslor och de frågade vad jag behövde som individ. Det har skapat ett stort förtroende hos oss alla, berättar Hannah Dahlbäck.

Min barnmorska ger den gravida valfrihet

Min barnmorska riktar sig i första hand till förlossningsrädda kvinnor, men även andra kan söka till projektet. Min barnmorska är ett projekt på Huddinge sjukhus till årsskiftet, med i och med revideringen av vårdvalet kommer det därefter att vara ett befäst vårdform. På Danderyds sjukhus är Hannah med i utvecklingsarbetet.
– Min barnmorska passar inte alla patienter eller barnmorskor, men det ger en valfrihet till den gravida och valfrihet vid förlossningar är viktigt. Vi hoppas att de regionala insatserna ska generera en hållbar arbetsmiljö och yrkesliv, avslutar Hannah Dahlbäck.

Fakta: Min barnmorska-projektet

Min barnmorska-projektet innebär att den gravida får träffa samma barnmorskor under graviditet, förlossning och eftervård. Statistik har visat flera fördelar med att vårdas i en sammanhållen vårdkedja, med hälsovinster för såväl mamma som barn. Vårdformen med sammanhållen vårdkedja utvecklas under 2022 på Danderyds sjukhus.

Här kan du läsa fler berättelser om Framitidens förlossningsvård.

Är du intresserad av att jobba på Danderyds sjukhus? Kolla in våra lediga jobb.

Våra lediga jobb