Fysioterapeut Anna Lind

För liv i rörelse - En dag med fysioterapeuten

Till ortopedavdelning 57 kommer ortopedpatienter som har opererats. På avdelningen samarbetar flera olika yrkesroller och fysioterapeuten Anna Lind har en viktig funktion. Hennes uppdrag är att hjälpa patienterna att återhämta sig fysiskt så snart som möjligt efter operation.

8.00 På fysio- och arbetsterapin träffas sjukhusets fysioterapeuter och arbetsterapeuter inför dagens arbete. På kontoret läser de i Take Care vilka patienter som ligger inne och vad de kan tänktas behöva hjälp med under dagen.

– Jag jobbar ju på en akutavdelning så jag vet aldrig i förväg vika patienter jag kommer att träffa. Det varierar mycket, både i diagnos och ålder, säger Anna Lind, fysioterapeut, som oftast jobbar på 57:an.

Mycket info på ronden

8.45 Ronden påbörjas på avdelning 57 och Anna är med. I dag finns här bland annat en äldre kvinna som både opererat höften skadat axeln och en man med alzheimer som gjort en axeloperation. Anna lyssnar in vad som sägs om patienterna och antecknar.

– Det är verkligen värdefullt att vara med på sittronden för det ger en mycket med komplex bild av patienten än man får av att bara läsa journalen.

Sjuksköterskor och läkare diskuterar vilka patienter som kan skrivas hem och vilka som behöver stanna kvar. Det är viktigt att patienten är kry nog att åka hem, samtidigt som vårdplatserna på sjukhuset behöver frigöras till de akut sjuka.

– Bortsett från patientens ortopediska besvär måste vi också hantera de internmedicinska problemen, som ofta innebär mycket jobb, säger Philip Waldenström, biträdande överläkare.

9.20 Det är dags för läkarna att påbörja gå-ronden.

– När det behövs så följer jag med gå-ronden och det är också bra att få höra av både läkaren och patienten vilka behov som finns. Andra dagar börjar jag direkt att jobba med de patienter som jag kan klara av ensam.

Hon stannar till vid en kvinnas som behöver hjälp att öva upp rörligheten i armen och höften, men just nu är det kaffe som gäller.

Viktigt samarbete mellan professionerna

10.15 Patienterna har fått frukost och hjälp med det viktigaste, och Anna kan få hjälp.

– Ofta behöver vi vara två, och undersköterskorna har väldigt bra koll på hur patienten mår och vad hen kan, så det är verkligen ett värdefullt samarbete.

I dag är det ganska lugnt, men om ett par veckor kommer studenterna och blir det mer att göra. På 57:an har man studenter under hela terminerna och Anna är handledare.

– Självklart tar det länge tid för studenterna och så måste det ju få vara, målet är ju att de ska lära sig och bli självständiga.

11.05 Kaffet är urdrucket och damen med axel- och höftskada ska få öva lite.

– Det här är en ganska ”lätt” patienten, som är medveten om vad som hänt, hon hade axelskadan redan innan höftoperationen, hon har övat själv på att röra armen så att axeln läker bra.
Man måste gå varsamt fram med patienterna, det går inte att skynda på en person som är nyopererad, har ont och är rädd att resa sig. Även de dagar då det är fullt upp gäller det att inte bli stressad.

– Jag ramlade hemma, och hade långt till telefonen, så jag fick hasa på rumpan en lång bit tills jag kunde ringa, berättar den 83-åriga damen.

Försiktigt och noggrant ser Anna till att damen klarar att sträcka ut armen och sedan kan ställa sig upp och gå en bit i korridoren.

– Vill du gå och sätta dig i dagrummet en stund eller vill du sitta på rummet? undrar Anna.

– Jag vet inte, jag har inte hunnit tänka på det. Jag har fullt upp med att gå, skrattar hon och stapplar vidare med hjälp av en gåstol.

Stor variation

I dag är det avdelning 57 som gäller hela dagen, men ibland går Anna och hjälper satellitpatienter på andra avdelningar eller assisterar kollegan på den andra ortopedavdelningen, 56.

– Det kan också hända man under dagen behöver ta hand om till exempel grupp med reumatiker som kommer hit för att träna i vår varmvattenbassäng. Då håller jag i det under en halvtimme sen tillbaka till avdelningen. Vi är ett flexibelt arbetslag som växlar med varandra och alla är hyfsat inkörda på alla avdelningar så att vi kan hjälpa varandra.

Även ortoped- och fysioterapimottagningen ingår i arbetsområdet. Dit kommer patienter för träning och uppföljning, kanske har de opererat armbågen eller behöver knärehabilitering efter trasiga korsband och menisker.

11.35 Det är lunchdags och Anna med kollegor passar på att äta samtidigt som patienterna. Det går ändå inte att göra något för dem just då, så det är mest effektiv att luncha samtidigt.

13.00 Måndagsmötet drar igång för Anna och kollegorna. Här får fysioterapeuterna och arbetsterapeuterna chans att diskutera och fundera kring patienter och arbetssätt.

Stora krav på flexibilitet

14.00 Mötet är slut och det är dags för journalföring. Ibland ska instruktioner skrivas ut till nästa vårdgivare och ibland är det patienten själv som behöver få träningsschema.

14.15 Några av kollegorna från de andra avdelningarna kommer ner och de pratar lite om hur dagen varit och om de behöver konsultera varandra gällande något fall. Maria Rundgren, som jobbar på andning och cirkulation, har haft en patient på njurmedicin, som nu kommit till ortopeden, och tas över av Anna.

– Vi samarbetar jättemycket och hjälper varandra, även om våra patientgrupper kan ha olika förutsättningar och behov.

15.00 Arbetet på akutavdelning 57 rullar på, några åker hem, andra kommer in. För Anna är arbetsdagen slut, och imorgon väntar nya patienter, andra skador och andra förutsättningar.

– Vårt jobb ställer stora krav på flexibilitet och samarbete med patienten, anhöriga, kollegor och övrig vårdpersonal. Det händer saker hela tiden! avslutar Anna.

Fakta

Fysioterapeut är samma sak som sjukgymnast, men alla som examinerats efter 2004 får titeln fysioterapeut, och de är den benämning som ska användas på yrkeskåren i första hand. Titeln sjukgymnast kommer att finnas kvar så länge det finns yrkesverksamma som väljer att kalla sig för det.

På avd. 57 finns en fyisoterapeuttjänst på 80%. Avd 56, 59e och 59a har varsin fyisoterapeuttjänst på 100 %. Fysioterapeuterna är uppdelade i två grupper, ortopedi & reuma och andning & cirkulation.

Är du intresserad av att jobba på Danderyds sjukhus? Kolla in våra lediga jobb.

Våra lediga jobb