Dusan Iguman, gipstekniker

Individanpassad vård hos gipsteknikern Dusan

På ortopedklinikien jobbar Dusan Iguman, som är undersköterska och gipstekniker.

Hur såg din väg till vården ut?

– Jag kom till Sverige från Serbien 1995 och hamnade i Danderyds kommun. Jag är en social person och har alltid gillat att jobba med människor, så det föll sig naturligt att söka sig till vårdyrket.
Jag gick en ettårig undersköterskeutbildning och började på ortopedi- och handkirurgin på SÖS. Det var ett bra sätt att komma in i samhället, träffa folk och lära sig svenska – jag trivdes jättebra. Efter två år på SÖS började jag på Danderyds sjukhus 1999. Jag trivdes jättebra från första dagen. Jag kan inte sätta fingret på det, men allt flyter på bättre här.

Hur kom det sig att du utbildade dig till gipstekniker?

– Min närmaste chef Gunilla Rybrink tyckte jag skulle söka gipsteknikerutbildningen på Lunds universitet. Arbetsgivaren betalade min kurs, resor och boende och jag blev otroligt glad över att mina chefer ville satsa på mig.
Under utbildningstiden nere i Malmö gick jag på föreläsningar, provade olika gipstekniker och la all ledig tid på att plugga. Hemma jobbade jag heltid och pluggade så mycket jag orkade på morgnar, raster och kvällar. Jag gillar inte att slappa. 

Har ditt arbete förändrats efter din utbildning?

– Jobbet idag är densamma som tidigare, men kursen har gett mig en mycket bredare kunskap om gipsteknik och jag har förstås lärt mig många nya saker. Exempelvis hur man handskas med diabetespatienter som ofta har många sår och ibland ingen känsel i foten. Genom att gipsa på ett speciellt sätt så kan gipset avlasta och stödja foten och samtidigt behandla såren. Varje patientskada är unik och olika sjukdomar påverkar hur man ska gipsa en patient – individanpassad vård är A och O i jobbet som gipstekniker.

Är du intresserad av att jobba på Danderyds sjukhus? Kolla in våra lediga jobb.

Våra lediga jobb