Helena Kumpulainen, vårdenhetschef strokavdelning

Målet: Sveriges bästa strokevård

Neurologkliniken planerar för att öppna vårdplatser på strokeenheten med möjlighet till högre övervakning för stroke, andra neurologiska sjukdomar och neurokirurgisk eftervård.

– Vår vision är att vi ska bli Sveriges bästa strokeenhet, både för patienter och personal. Jag brinner verkligen för att våra patienter ska få en så god vård som möjligt och arbetar hela tiden för en trygg och utvecklande miljö för medarbetarna, säger Helena Kumpulainen, vårdenhetschef på strokeavdelning 73.

Många har en bild av strokevård som tung men vården har förändrats de senaste åren. Tack vare den medicinska utvecklingen och nya arbetssätt inom området ser strokevården annorlunda ut idag. Den förebyggande behandlingen av riskfaktorer och våra akuta behandlingar gör att vi i Sverige i dag ser en minskning av antal personer som drabbas av stroke och att symtom och handikapp hos de som drabbas generellt är mindre omfattande. 

– Här är det viktigt att vi som vårdpersonal är lyhörda och har respekt för att det som är mindre omfattande för oss fortfarande kan innebära stora konsekvenser för den person som drabbas av stroke, säger Helena.

Nya platser med övervakning av de svårast sjuka

I höst planerar Neurologkliniken att öppna vårdplatser på strokeenheten med möjlighet till övervakning för stroke, andra neurologiska sjukdomar och neurokirurgisk eftervård.

– Det känns väldigt spännande och roligt. Att få fler vårdplatser där vi har bättre möjlighet att övervaka våra patienter är ett steg mot vårt mål att bli bäst i Sverige och ytterligare en möjlighet till kompetensutveckling för medarbetare.  Det är otroligt givande och lärorikt att jobba hos oss. Vi har en dynamisk verksamhet med omväxlande tempo som ger en bred kompetens inom både omvårdnad och akut omhändertagande och övervakning av våra svårast sjuka patienter.

– Patienter som vårdas hos oss är ofta i en situation då de inte kan eller orkar uttala sina egna önskemål och behov. Då måste vi som tar hand om dem veta vad som ska göras. Alla oavsett yrke behövs för att det ska bli bra för patienten, säger Helena.

– Det finns ingen bättre känsla än när vi ser förbättringar hos våra patienter och vet att vi som team har bidragit till det. Vi har många olika kompetenser och vi respekterar varandra kunskap och försöker dra nytta av våra olikheter. Ur ett professionellt perspektiv kan jag inte tänka mig en bättre grund än erfarenhet från strokevård och hos oss behöver man aldrig vara rädd att fråga om hjälp, alla är nya någon gång och ingen kan allt, säger hon.

Vår fina gemenskap hänger med när vi växer

– När man trivs på jobbet så gör man ett bättre jobb, och för mig som chef är det viktigt att skapa en positiv arbetsmiljö. Jag är med i det patientnära arbetet, det är viktigt att mina medarbetare känner sig sedda av mig, jag vill lära känna mina medarbetare och förstå dynamiken i arbetsgruppen.
Mina beslut grundar sig i vad jag tror blir bäst för verksamheten, det är viktigt att vara prestigelös. Jag har stort förtroende för mina medarbetare och deras kapacitet och förmågor. Men jag jobbar också hela tiden för att förtroende, genom att vara tydlig, transparant, lyssna och vara öppen för input från medarbetare, patienter och anhöriga, säger Helena.

– När vi växer kommer vi givetvis fortsätta jobba för en arbetsplats där medarbetare trivs och kan utvecklas, en arbetsplats med bra stämning, fin gemenskap och gott samarbete – där både vi som jobbar och våra patienter känner sig trygga, avslutar hon.

 

Är du intresserad av att jobba på Danderyds sjukhus? Kolla in våra lediga jobb.

Våra lediga jobb