Patient vid Yetitablet

Ny teknik hjälper kognitiv förmåga

VR-glasögon, dator med 3D-glasögon och robotpenna är några av verktygen när Danderyds sjukhus satsar på ny innovativ teknik i rehabiliteringsarbetet.

Att besöka ”CogTech” för att träna ögonmotorik, rörelseförmåga och balans ökar stadigt i popularitet.

Rehabiliteringsmedicinska universitetskliniken på Danderyds sjukhus satsar sedan drygt ett år tillbaka stort på innovation och ny teknik. På ”CogTech”, som enheten heter, används i det vardagliga rehabiliteringsarbetet olika typer av teknik för att tillgodose behovet hos så många patienter med kognitiv funktionsnedsättning efter förvärvad hjärnskada som möjligt.

Rolig träning och nya upplevelser

Det är VR-glasögon, dator med 3D-glasögon och robotpenna med haptik, spelkonsoler, HoloLens (en typ av smarta glasögon med hologram) och en 65 tum stor surfplatta, Yeti Tablet, med tillgång till samtliga appar som finns till Android.

− Vi började använda CogTech med fokus på kognition och handträning fullt ut i verksamhet i mars 2020 och tekniken har gett våra patienter möjlighet att träna förmågor på ett annat sätt än vid traditionell arbetsterapeutisk behandling. Patienterna tycker träningen är rolig och genom tekniken får de upplevelser som de inte hade kunnat vara med om annars samtidigt som motivationen till en mer intensiv träning ökar, säger Birgitta Johansson, arbetsterapeut och innovationskoordinator på Rehabiliteringsmedicinska Universitetskliniken.

Fakta

VR Glasögon används för upplevelser som kan skapa lugn, promenera i en skog eller dyka under vatten. Eller upplevelser för att skratta och få massa må-bra-hormoner. Att med hjälp av Google Earth besöka platser man velat åka till eller inte har möjlighet att åka till längre. Använda spel för att träna att söka av ett rum/plats. Klättra i berg, vilket innebär mycket hand/armträning, planering och orka vara uppmärksam under längre tid.

Dator 3D glasögon och robotpenna med haptik tränar öga/handkoordination, ökar feedbacken med flera sensoriska stimuli vid träning av uppmärksamhet.

HoloLens är smarta glasögon där man projicerar hologram som man sedan interagerar med.

Yeti Tablet är en 65 tum stor surfplatta med tillgång till samtliga appar som finns till Android. Här blir det uppmärksamhetsträning, ögonmotorikträning, balans vid stående och arm/handträning.

Är du intresserad av att jobba på Danderyds sjukhus? Kolla in våra lediga jobb.

Våra lediga jobb