Till dig som ska opereras för cellförändringar - Konisering

Cellförändringar kan uppkomma på livmodertappen, den del av livmodern som sitter i toppen av slidan. Cellförändringarna kan avlägsnas genom ett mindre ingrepp som kallas konisering. Man skär då bort cirka en centimeter av livmodertappen med hjälp av en upphettad metalltråd eller via lasermetod. På detta sätt kan man förhindra att cellförändringarna fortsätter att utvecklas till livmoderhalscancer.

Cellförändringar i livmoderhalsen, 1177.se

Hur ska jag förbereda mig?

Om du beräknar att du ska ha mens i samband med operationen ber vi dig ringa och boka om tiden direkt. En liten blödning i slutet av mensen går dock ofta bra. Du får inte äta någon fast föda 6 timmar före din operation. En liten mängd klar vätska fram till 2 timmar före operationen går bra (t.ex. 1–2 glas vatten, saft, kaffe eller te utan mjölk).
Mediciner: Var god se informationen i kallelsen.

Hur går ingreppet till och vad händer efteråt?

Vid besöket träffar du läkare och sjuksköterska som kan informera och svara på frågor. Ingreppet sker vanligen i lokalbedövning. Möjlighet finns att också få lugnande/avslappnande medicin. Själva ingreppet tar cirka 10–15 minuter.

Den avlägsnade delen av livmodertappen skickas för mikroskopisk analys vilket ger information om graden av cellförändring.

Efter operationen kommer du vara på uppvakningsavdelningen under ett par timmar. Räkna med att hela besöket tar ca 3–4 timmar.

Under det första dygnet efter operation kan man ibland känna en molande värk nedtill. Den kan lindras med värktabletter som Alvedon och Ipren. Om läkaren använt en slags tampong för att motverka blödning kan den komma ut som en geléklump från slidan inom ett par dygn.

Behövs sjukskrivning?

Sjukskrivning behövs som regel inte. Om du har ett fysiskt tungt arbete kan du sjukskriva dig själv ett par dagar.

Vad bör jag tänka på efteråt?

Du kan återgå till vanliga sysslor redan samma dag. Lättare motion som promenader går bra men vänta 2–3 veckor med intensiv träning som t.ex. spinning, ridning och löpning.

Behandlingen lämnar en liten såryta på livmodertappen som kan ge en sparsam blödning i upp till 3–4 veckor. Om blödningen är riklig kan du behandla med tablett Cyklo-F® som finns att köpa receptfritt på apoteket.

Det är vanligt att flytningen en kort tid efteråt luktar annorlunda och det går över.

Man bör vänta med samliv, avstå från tamponganvändning och bad ca 4 veckor efter operationen. Det går bra att duscha som vanligt.

Om du inte menstruerar på grund utav klimakteriet eller amning är det bra för läkningen om slemhinnorna i slidan behandlas med lokalt östrogen.

Östrogenbehandlingen startas upp eller återupptas redan första dagarna efter operationen för att befrämja skonsam läkning.

När får jag besked om provsvaren?

Proverna skickas för mikroskopisk undersökning. Det kan ta upp till 4 veckor innan svaren kommer. Opererande läkare meddelar dig provsvaren per brev om inte annat överenskommits. Kontrollera att dina kontaktuppgifter i journalen stämmer.

Om du inte hört något efter 4–6 veckor ber vi dig kontakta oss för att säkerställa att du får den information du behöver.

Behöver jag återbesök?

Den första kontrollen efter operation sker vanligtvis efter 6 månader, antingen hos inremitterande gynekolog eller på kvinnoklinikens mottagning. Behandlande läkare ger information om nästa kontroll i samband med det provsvar du får via brev om inte annat överenskommits. Det viktiga för dig är att du fortsätter att gå på dina cellprovskontroller när du blir kallad.

Om något tillstöter akut?

Ring 1177 om du får: rikliga blödningar som gör dig påverkad, illaluktande flytningar och samtidigt feber (temp>38 grader) och/eller kraftig buksmärta.

Frågor?

Har du frågor inför operationen, ring Operationsplaneringen:
Telefon: 08-123 569 89. Telefontid: Mån-Tor 8:30-11
Har du frågor eller besvär efter operationen, ring Gynmottagningen:
Telefon: 08-123 569 96. Telefontid: Mån-Fre

Ta gärna med detta informationsblad på operationsdagen!