Till dig som ska ta ut en p-stav

Du har fått tid för att ta ut en p-stav på vår mottagning/dagoperation.

Oftast har du fått remiss till oss för att p-staven sitter för djupt för att barnmorskan eller läkaren ska vilja ta ut den i öppenvården eller så har man inte lyckats få ut den.

Inför besöket får du gärna köpa ett EMLA-plåster på apoteket och sätta på platsen där du vet eller tror att p-staven sitter. Eventuellt har du fått en remiss till röntgen innan uttaget. De kommer då att markera var p-staven sitter.

Läkaren på vår mottagning kommer att försöka känna efter p-staven och sedan lägga ytterligare lokalbedövning med spruta. Det kan svida och kännas obehagligt men är ofarligt. Därefter öppnas ett litet hål i huden och man känner efter p-staven. Ibland behöver man göra hålet rakt över p-staven istället för i ändan på den, eller ett lite större hål för att komma åt. Det innebär att du kan komma att få ett nytt litet ärr. Det är viktigt att du säger till om du känner obehag eller smärta.

Ofta sätter man ett stygn i huden efteråt. Vi syr då med tråd som går bort av sig själv. Huden är läkt efter cirka en vecka. Om du har ont efteråt kan du ta receptfria värktabletter.