Infektionsmottagning
Vi tar emot dig som är över 18 år och som kommer på remiss för behandling av infektionssjukdomar.
Vi tar emot dig som har behandlats på infektionsavdelningen och som har en svår eller smittsam infektion som ska följas upp med återbesök. Vi tar även emot dig som kommer på remiss från en annan vårdgivare. Efter att remissen har bedömts av infektionsläkare skickas en kallelse hem. Vi som arbetar här är läkare, sjuksköterskor och undersköterskor med utbildning inom infektionssjukvård.
1177:s e-tjänster
Vi har som regel att inte diskutera patientärenden via e-post, då vi inte kan garantera skyddet av personuppgifter. Vid kontakt med vår mottagning behöver du använda e-tjänsten. Ska du exempelvis boka en tid, beställa en journalkopia eller lämna synpunkter på vården? Använd e-tjänsten!
Kontakt och telefontid
Telefontid: Måndag-fredag klockan 07.00-08.45.
MRSA teamet
MRSA-teamet finns på infektionsmottagningen, Danderyds sjukhus och består av infektionsspecialist och sjuksköterskor. MRSA-teamets uppgift är bland annat att ha bred kunskap om MRSA, bistå med patient- och anhöriginformation och att följa upp MRSA-bärarskapet. Teamet sköter eventuell smittspårning i familjen och kan i samråd med Smittskydd Stockholm efter upprepade negativa prover avskriva bärarskap av MRSA. MRSA-bärare bör alltid få träffa teamet vid minst ett tillfälle för att få fördjupad information och rådgivning.
Enheter som arbetar med anmälningspliktiga resistenta bakterier (ARB) i Region Stockholm är Smittskydd Stockholm, Vårdhygien Stockholm och MRSA-teamet.
Det är vanligt att MRSA efter ett tag inte längre kan hittas i prover. Tiden varierar från månader till år och kan vara svår att förutsäga. En del av uppföljningen för dig som MRSA-bärare är regelbundna provtagningar. Syftet är att bärarskap ska kunna avskrivas. Patienten är då alltså inte längre bärare av MRSA och har följaktligen inte heller någon informationsskyldighet vid kontakt med sjukvården. Förutsättningen för att kunna avskrivas är tre på varandra följande negativa MRSA-prover tagna med sex månaders intervall. Beslut om avskrivning kan endast tas av smittskyddsläkare och infektionsläkare på MRSA-mottagningen, i samråd.
En person som bara är bärare av MRSA smittar sällan andra.
Smittrisken ökar om man har infektioner i huden, svårläkta eller vätskande sår och eksem. Dessa tillstånd kallas för riskfaktorer för smittspridning. Till riskfaktorer räknas också vissa kroniska hudsjukdomar samt stomier och katetrar som passerar genom hud och slemhinnor, i eller på riskfaktorerna finns mycket bakterier. En MRSA-bärare som har riskfaktorer för smittspridning kan smitta andra inom familjen, på förskolan, vid kontakt med djur, vid kroppskontakt inom sport och idrott samt i träningslokaler och på gym.
MRSA smittar via händerna till andra personer och kan också fastna på föremål i omgivningen vid dålig handhygien, till exempel handtag. Smittspridning kan även ske på sjukhus, i äldrevården och i andra vårdmiljöer.
MRSA betraktas som en allmänfarlig sjukdom, enligt smittskyddslagen och du är därför skyldig att följa de förhållningsregler som din läkare ger dig. Du måste berätta om din MRSA-smitta när du får sjukvård, tandvård och medicinsk fotvård. Detta gäller också om du får personlig vård eller omvårdnad på ett boende eller i hemmet.
God handhygien är den viktigaste åtgärden för att undvika smitta. Du kan umgås som vanligt med andra så länge du enbart är bärare av MRSA om du inte har riskfaktorer för smittspridning. Har du riskfaktorer för smittspridning ökar risken att du smittar andra och då är det särskilt viktigt med god hygien. Vid pågående hudinfektion som svårläkta eller vätskande sår skall dessa vara täckta med förband och bassängbad är inte tillåtet. Du bör inte delta i sport och idrott med mycket kroppskontakt eller använda gemensamma träningslokaler, tex gym.
Barn kan i allmänhet vara i förskolan och delta i alla aktiviteter. Däremot bör de inte vara i förskolan vid pågående hudinfektion, svårläkta eller vätskande sår eller eksem. Vid yrkesarbete med djur är det viktigt att inte smitta djuren. Råd ges av smittskyddsläkare tillsammans med länsveterinär.
MRSA patientinformation
Kallelse och förberedelser
När vi fått din remiss skickar vi en kallelse med tid för ditt besök. Av kallelsen framgår om du inför ditt besök hos oss behöver ta några prover eller på annat sätt förbereda dig, t.ex om du ska göra ett ultraljud av levern ska du vara fastande.
Att ta med till besöket
Ta med legitimation vid besöket. Patientavgiften är den sedvanliga om du inte går gratis enligt smittskyddslagen. Ta gärna med en lista med frågor som du vill ha svar på.
Återbud
Om du är förhindrad att komma måste detta meddelas senast 24 timmar före bokat besök. Ej avbokad eller för sent avbokad tid debiteras även om du har frikort.
Det första du gör under ditt besök är att anmäla dig i kassan på mottagningen. Medan du är på besök kan det bli aktuellt med provtagning. Detta görs medan du är kvar på mottagningen. I samband med besöket kommer vi överens om hur din fortsatta vård ska se ut.
Svar på eventuella prover och undersökningar får du av ansvarig läkare via brev, telefonsamtal eller vid kommande återbesök. Om din vårdgivare rekommenderat återbesök kan ny tid i regel ordnas i samband med besöket eller så blir du kallad per brev vid senare tillfälle.
Du är alltid välkommen att kontakta oss om du har frågor. När infektionen som du vårdats för har läkt ut hänvisas du till din husläkare.