Lednära axelfraktur

En fraktur högst upp på överarmen på gränsen mellan kula och skaft (Collum chirurgicumfraktur) är en relativt vanlig skada. Oftast uppstår frakturen vid ett fall direkt mot axeln. Ibland lossnar då ett senfäste  (Supraspinatussenan) med ett större eller mindre benfragment från överarmens övre del, detta kallas Tuberculum majusfraktur. Frakturens omfattning och felställning kan variera men i regel är läkningen god. 

Din träningsinsats under och efter läkningen är av stor betydelse för den slutgiltiga rörelseförmågan. 

överarm med en fraktur

På akutmottagningen

Diagnosen ställs med röntgenundersökning. De allra flesta frakturer har goda förutsättningar för läkning, men i en del fall krävs operation för att hålla ett stabilt och bra läge av frakturen. För att minska dina besvär får du en slynga att vila armen i. Slyngan ska vid behov av smärtlindring användas de första tre veckorna.

Så här bör slyngan sitta för bra avlastning

person med ena armen i en slynga.

Att tänka på

Vid en överarmsfraktur är risken stor att armen och handen svullnar. Överarmen kan också bli kraftigt blåfärgad pga. blodutgjutning. Smärta de första veckorna är vanligt förekommande och Du behöver förmodligen ta smärtstillande tabletter regelbundet under dygnet de första fyra veckorna, ibland längre.

För att minska svullnaden kom ihåg att:

• Använda handen så gott det går i vardagen.
• Hålla handen högt (ovan hjärthöjd) samt knyta och sträcka fingrarna ofta, minst 10 ggr/timme. Om dunkningskänsla/svullnad uppstår i hand eller arm har handen hängt nedåt för länge.

Träning under tiden med slynga

Utför följande rörelser 3-5 gånger per dag  och 10 gånger per övning för att förhindra stelhet i axel och armbåge:

  • Knyt handen kraftigt och sträck sedan ordentligt på fingrarna.
    Person som ligger med ena armen i en slynga

  • Ta handen ur slyngan. Böj och sträck i armbågen. Hjälp till med den andra handen vid behov.
    person som ligger ned med ena armen över magen

  • Sänk axlarna och dra ihop skulderbladen.
    Person som ligger på mage och drar ihop skulderbladen

  • Glid med händerna utefter benen.
    Person som sitter med händerna på benen

  • Ligg eller sitt med armbågen böjd i 90 grader intill kroppen. För den aktuella armen utåt sidan till dess att handen pekar rakt fram. Håll handleden rak. Återgå långsamt till utgångsläget.
    Person som ligger på rygg

  • Sitt vid ett bord och placera den aktuella armen på en handduk. Låt armen glida på handduken fram och tillbaka.
    Person som sitter med ena armen på ett bord

  • Ta av slyngan och luta dig framåt. Låt armen hänga fritt. 
    Person som lutar sig framåt med ena armen hängandes rakt ner

Kom ihåg att regelbundet ta dina smärtstillande tabletter för att kunna utföra övningarna!

Ibland bedömer läkaren på akuten att läget i frakturen ska kontrolleras med röntgen. Du får i så fall ett återbesök till läkare på Ortopedmottagningen med röntgen före, ca 1-2 veckor efter skadan. I samband med det besöket får du även träffa en sjukgymnast/fysioterapeut. Vi rekommenderar att du kontaktar en sjukgymnast/fysioterapeut i primärvården (vårdcentral etc.) omgående efter skadetillfället. Att återfå en god funktion tar lång tid och du kan behöva hjälp med rehabiliteringen uppåt ett år.

Träning efter tiden med slynga

När slyngan tagits av efter 2-3 veckor utförs följande rörelser 3 gånger/dag, 10 gånger/övning:

  • Ligg på rygg. Knäpp händerna alternativt håll runt handleden och lyft den aktuella armen mot taket och bakom huvudet med hjälp av den andra sidans hand/arm.
    Person som ligger på rygg

  • Häng ett band eller liknande över exempelvis en dörr. Sitt på en stol. Ta en ände av bandet i varje hand och dra upp den aktuella armen med hjälp av den andra armen.
    Person som sitter på en stol och drar i ett träningsband

  • Sitt vid ett bord och placera armen på en handduk. Låt armen glida på handduken utåt och inåt. Vid Tuberculum majusfraktur ska du undvika denna rörelse de första fyra veckorna.
    Person som sitter med ena armen på ett bord

Försök att göra rörelserna trots viss smärta, det är inte farligt att träna över smärtgränsen. Ta smärtstillande regelbundet under dygnet! 
Kom ihåg att kontakta sjukgymnast/fysioterapeut i primärvården för uppföljning och hjälp med fortsatt rehabilitering!

Hållning och viloställningar

  • Släpp ned axlarna och ta några djupa andetag då och då, undvik att gå med spända och uppdragna axlar. 
    Person med uppdragen axel

  • I början känns det vilsamt att sitta i en skön fåtölj. Palla upp med kuddar för armen och försök hitta en viloställning som är smärtfri. En del patienter föredrar även att sova halvliggande i en fåtölj de första veckorna.
    Person sittandes i en soffa med ena armen på en kudde

  • Vid ryggliggande: Palla upp med kuddar under den skadade armen och försök hitta ett läge där du kan slappna av i armen.
    Person som ligger med kuddar under ena armen

  • Vid sidliggande: Du får ligga på sidan men palla upp med kuddar så som bilden visar. Försök hitta en bekväm och smärtfri ställning. 
    Person som ligger på sidan med flera kuddar

  • När du ska tvätta dig under den skadade armen underlättar det om du lutar dig åt skadade sidan så att armen faller ut en bit från kroppen utan att musklerna aktiveras.
    Person som duschar framåtlutande

Träning för att återfå funktionen

Läkningstiden för en lednära axelfraktur är ca 8 veckor. Att åter träna upp sin funktion tar dock oftast längre tid, ca 6-12 månader. Träningen syftar till att återfå rörlighet och styrka i armen. En mycket viktig del av träningen är att använda armen i vardagen så mycket det går. Det är inte ovanligt att axelleden trots att man återfått funktionen blir något mindre rörlig än innan skadan.

Är du benskör?

En anledning till att du drabbats av denna fraktur kan vara benskörhet. 

Vad är benskörhet? 

Benskörhet (osteoporos) är en del av det naturliga åldrandet och gör att benvävnaden blir mindre tät och skelettet skörare. Var tredje kvinna mellan 70-79 år har osteoporos och cirka 50 procent av alla kvinnor riskerar att få en fraktur orsakad av benskörhet under sin livstid.

Vanliga frakturer vid benskörhet

Vid benskörhet ökar risken för frakturer i handleder, överarmar, höftleder, bröst- och ländkotor. För brott på kotor kan det räcka med att du lyfter tungt. För att ta reda på om du är benskör kan du kontakta din husläkare för en utredning. 
www.stegforhalsa.se

Kontakta oss

Funderar du över något i samband med din skada, kan du kontakta oss på Ortopedmottagningen.
Sjukgymnast/Fysioterapeut, 08-123 551 52, mån-fre 08:00-09:00
Sjuksköterska, 08-123 569 12, mån-tor 08:00-16:00, fre 09:00-11:30