Till dig med en främre korsbandsskada

Om främre korsbandsskada

Anatomi

Skelettet i knäleden består av lårbenet (femur), skenbenet (tibia), vadbenet (fibula) och knäskålen (patella). Ledytorna på lår- och skenben är klädda med brosk som tillåter benen att glida mot varandra.
De två meniskerna, en inre och en yttre, möjliggör ytterligare stötdämpning i knäleden och sprider belastningen över en större yta. Leden stabiliseras av sidoledband på in- och utsidan samt det främre och bakre korsbandet. Den aktiva stabiliteten runt knäleden upprätthålls av muskulatur, såsom den främre (quadriceps) och bakre (hamstrings) lårmuskulaturen.

En knäskål

 

Främre korsbandsskada

Främre korsbandsskada är vanligare än bakre korsbandsskada och uppstår ofta efter vridvåld mot knät, ofta i samband med idrottsaktiviteter. Efter skadan försämras knäledens stabilitet. Det främre korsbandet kan inte läka självständigt, men skadan kan behandlas icke-operativt då man genom regelbunden rehabträning kan återfå en bra stabilitet och knäfunktion. Denna rehabilitering utförs med stöd av fysioterapeuter i primärvården, t.ex. på en vårdcentral, och du behöver inte någon remiss för detta utan bokar själv tid där du önskar.

Vid det akuta skadetillfället svullnar knäleden upp och kan vara svår att undersöka pga. smärta och muskelförsvar. Undersökningen kompletteras ofta med en magnetkameraundersökning som görs inom någon vecka. Skadans omfattning, patientens ålder, aktivitetsnivå och besvär av skadan är faktorer som påverkar huruvida det är aktuellt med operation.

Operation

En korsbandsrekonstruktion sker vanligtvis i narkos och tar ca en timme. Ortopeden lägger små snitt runt knät och för in ett artroskop med en liten kamera för att kunna se in i knät. Området rensas och resterna av det skadade korsbandet avlägsnas. Ett nytt korsband tillverkas vanligen av en sena från insidan/baksidan av knät. Senan viks och sys för att anpassas efter patienten. Man borrar kanaler i sken- och lårben där det nya korsbandet dras igenom och fästs med två mindre metallbrickor. När korsbandet är på plats syr man ihop och applicerar tejp och förband över snitten. Innan hemgång får du e-recept på mediciner och eventuellt ett sjukintyg. Läkaren skickar en remiss till fysioterapeuterna på Danderyds sjukhus och du kallas för besök ungefär 7–10 dagar efter operationen.

Rehabilitering

Du får vanligtvis belasta fullt på ditt nyopererade ben och röra fritt i knäleden. Operatören berättar vad som gäller för just dig efter operationen.

Första två veckorna postoperativt:

  • Trampa ofta med foten när du ligger eller sitter för att öka blodcirkulationen och därmed minska risken för blodpropp.
  • Ha benet i högläge när du vilar för att minska svullnaden. Kyla kan också minska/motverka svullnad och smärta (ej direkt mot huden).
  • Träna dagligen enligt hemträningsprogrammet.
  • Använd kryckor för att möjliggöra ett naturligt gångmönster utan hälta.
  • Gå endast de sträckor som är nödvändiga och anpassa dina dagliga aktiviteter efter hur ditt knä mår.

Den yttre operationslindan kan du ta av efter 3 dagar. Det inre förbandet tas bort efter två veckor. Stygnen försvinner oftast av sig själv men skall annars tas bort efter ca 2 veckor vilket kan ombesörjas via vårdcentralen alternativt i samband med besök på Fysioterapimottagningen. Du kommer kallas för ett återbesök till läkare efter ungefär 6 veckor.

Din rehabilitering kommer givetvis individanpassas av fysioterapeuten men generellt är målet den första perioden (1–12 veckor) att återfå full rörlighet i knäleden, ett normalt gångmönster och en korrekt muskelaktivering. Efter ca 3–4 månader kan ofta försiktig löp- och hoppträning påbörjas och efter ca 4–5 månader mer grenspecifik träning och successiv återgång till tidigare aktivitet/idrott.
Rehabiliteras du på Danderyds sjukhus erbjuds du efter ca 6 månader en styrkemätning då vi jämför styrkan mellan höger och vänster ben.

Återgång till full idrottsaktivitet varierar men rekommenderas generellt först efter ca 9–12 månader. Den totala rehabtiden är således lång och varierar och den påverkas av en rad faktorer som t.ex. operation, tidigare aktivitetsnivå och givetvis din egen insats avseende rehabiliteringen.

Hemträningsprogram

  • För att öka cirkulation och rörlighet: glid med foten längs golvet fram och tillbaka genom att böja och sträcka i knät.
    Upprepa 2 x 15-20 gånger
    Person som sitter på golvet med ett ben utsträckt och det andra benet böjt


  • För att öka cirkulation och rörlighet i sittande: glid med foten längs golvet fram och tillbaka genom att böja och sträcka i knät. En handduk under foten gör det lättare.
    Upprepa 2 x 5-10 gånger.
    Person som sitter på en stol men ena benet lite utsträckt


  • Muskelträning: spänn muskeln på lårets framsida, håll kvar ca 5 sekunder.
    Upprepa 2 x 15-20 gånger.
    Person som sitter på en matta på golvet med benen utsträckta


  • Passiv sträckning: lägg exempelvis en ihoprullad handduk under hälen på det opererade benet. Slappna av i benet och låt det töja på baksidan av knäleden ca 5-10 min.
    Person som ligger på golvet med en ihoprullad handduk under ena hälen


  • Ryggliggande: spänn benet och lyft den en bit från underlaget, håll kvar ca 3 sekunder och sänk sedan kontrollerat.
    Upprepa 3 x 5-10 gånger.
    Person som ligger på golvet


  • Liggande på icke-opererade sidan: spänn benet och lyft det i sidled uppåt, håll kvar ca 3 sekunder och sönk sedan kontrollerat.
    Upprepa 3 x 5-10 gånger.
    Person som ligger på sidan och lyfter ena benet


  • Magliggande: spänn benet och rumpan och lyft benet en bit från underlaget utan att höften lyfter, håll kvar ca 3 sekunder och sänk sedan kontrollerat.
    Upprepa 3 x 5-10 gånger.



  • Ligg på opererade sidan: spänn benet och lyft det från underlaget, håll kvar ca 3 sekunder och sänk sedan kontrollerat.
    Upprepa 3 x 5-10 gånger.
    Person som ligger på sidan


  • Tåhävningar: stå med stöd och en jämn belastning på båda benen. Gå upp på tå, håll kvar ca 3 sekunder och sänk sedan kontrollerat.
    Upprepa 3 x 5-10 gånger.
    Ett par ben som står på tå

 

Kontakta oss:

Fysioterapin
08 – 123 551 52 (vardagar kl 8-9)