Till dig som har fått en fraktur på handryggen

Fraktur på ett av mellanhandsbenen (metacarpalebenen) är en vanlig typ av handskada. Dessa frakturer varierar i svårighetsgrad och läkningsförloppet kan bli utdraget. Det allra viktigaste är att tidigt komma igång med rörelseträningen, så snart som frakturen är stabil.

Fraktur på ett av mellanhandsbenen (metacarpalebenen) är en vanlig typ av handskada. Metacarpalefrakturerna varierar i svårighetsgrad och det behövs en röntgenundersökning för att fastställa rätt diagnos. Orsaken till frakturen kan vara flera till exempel fallskador, arbets-eller idrottsskador samt knytnävsslag. Vid knytnävsslag uppstår ofta fraktur i lill- och/eller ringfingrets metacarpaleben. Skadan är också känd som boxarfraktur.

Efter en metacarpalefrakturer är det vanligt att knogen blir mindre synlig men det ger oftast inga funktionella problem.

Vid en handskada skadas, utöver skelettet, även mjukdelarna till exempelvis ledband (ligament). Graden av mjukdelsskada är ofta avgörande för skadans svårighetsgrad och hur lång rehabiliteringstiden blir. Kvarstående stelhet efter en fraktur beror oftare på sammanväxningar och stramhet i mjukdelar än på felställningar i skelettet.

Rörlighet

Oavsett svårighetsgrad av metacarpalefrakturen kan läkningsförloppet bli utdraget. Vanligt är att man får besvär med rörelseinskränkningar. Det är inte ovanligt att det tar så lång tid som upp till ett år att återfå optimal rörlighet i ett skadat finger.

Vid en handskada skadas, utöver skelettet, även mjukdelarna till exempelvis ledband (ligament). Graden av mjukdelsskada är ofta avgörande för skadans svårighetsgrad och hur lång rehabiliteringstiden blir. Kvarstående stelhet efter en fraktur beror oftare på sammanväxningar och stramhet i mjukdelar än på felställningar i skelettet

Belastning

Du tillåts bära motsvarande ett vattenglas de första sex veckorna efter skadan. Efter sex veckor ökas belastningen successivt, inom smärtgränsen, för att inte irritera den skadade vävnaden. Smärtan är oftast den bästa indikatorn på lämplig belastning.

Smärta

Smärta och svullnad kan kvarstå en lång tid efteråt. Trots viss smärta är det är viktigt att använda fingret i grepp vid lätta dagliga aktiviteter samt träna enligt instruktion då fingret annars stelnar till. Vid rörelseträ ning av fingret får det strama och dra men inte smärta. Vanligen mins kar smärtan successivt efter de första sex månaderna men kan kvarstå upp till ett år.

Svullnad

Efter en metacarpalefraktur är risken stor att hand och fingrar svullnar. Kvarstår svullnaden kan den bidra till stelhet och nedsatt rörlighet. För att motverka svullnad är det viktigt att du:

  • Använder handen så gott det går i dina vardagliga sysslor.
  • Håller handen i högläge dvs över hjärthöjd.
  • Tränar armar uppåt sträck med samtidig fingerknytning ca 10 repetitioner varje vaken timme.
  • Undviker varma handbad.
  • Undviker att gå med armen hängande under längre tid.

Träna armar uppåt sträck med samtidig fingerknytning ca 10 repetitioner varje vaken timme.

  • Sträck upp armarna och spreta med fingrarna
  • Knyt sedan händerna och för ned armarna till utgångsläget.

Människa med båda armarna sträckta upp i luften med sträckta och spretande fingrar därefter förs armarna ned till axelnivå med knutna händer.

Träningsprogram för avgipsad metacarpalefraktur

Sätt dig ner vid exempelvis ett matbord där du kan placera underarmarna på bordet med bra kroppställning.

Utför detta program ca 4 – 5 ggr/dag, varje övning ca 10 ggr, om inget annat anges.

1.

Hand där fingrarna böjs ned över ett burklock.

  • Placera ett burklock alternativt andra handens fingrar i handflatan under mellanlederna.
  • Böj i ytter- och mellanlederna samtidigt som du håller knoglederna raka.
  • Sträck ut fingrarna samtidigt som du ”bröstar” ut mellanlederna ordentligt.

2.

Hand där knoglederna är böjda.

  • Stabilisera handleden genom att placera friska tummen i
    handflatan under vecket.
  • Håll handleden rak eller lätt bakåtböjd.
  • Böj knogleden med raka fingrar.
  • Skjut fram lillfingret.
  • Sträck sedan ut fingrarna till helt rakt läge.

3.

Underarm där armbågen är placerad på ett bord och fingrarna är böjda respektive sträckta.

  • Placera armbågen på bordet.
  • Håll ut tummen.
  • Knyt in fingrarna mot handflatan och sikta på att komma nedanför
    vecket i handflatan.
  • Sträck, brösta ut och spreta ordentligt med fingrarna

4.

Underarm med armbågen placerad på ett bord och där fingrarna spretas isär respektive är hopförda.

  • Placera armbågen i bordet.
  • Spreta och för ihop fingrarna.

5.

Hand med raka fingrar som ligger på en mindre rulle

  • Placera handen med raka fingrar på en rulle som är cirka 3-5 cm i diameter
  • Rulla rullen fram och tillbaka i lugn takt så att fingrar sträcks ut.

6.

Hand som ligger på ett knä, där fingrarna ligger vilande för att sedan sträckas upp.

  • Lägg den skadade handen på ditt knä med fingrarna vilande över knät.
  • Lyft upp fingrarna från knät utan att handflatan lyfts från knät.

7.

Hand där knoglederna är böjda med raka fingerleder och där andra handen stabiliserar positionen

  • Placera armbågarna brett isär på bordet.
  • Placera friska handens tumme i skadade handens handflatan.
  • Fäll ned knoglederna och placera andra handens pek- och
    långfinger som ett stopp ovanpå och innan mellanlederna.
  • Böj i fingerlederna och sträck sedan upp mot stoppet. Stanna kvar några sekunder i sträckningen.

Arbetsterapi

På arbetsterapimottagningen får du hjälp och stöd med rehabilitering av din skadade hand. Behandlingen eftersträvar en balans mellan stabilitet i frakturen och tidigt påbörjad rörelseträning. Tidig upptäckt skada och aktiv rehabilitering är hörnstenarna till ett lyckat behandlingsresultat.

Händernas gripkraft, rörlighet och finmotorik har stor betydelse för vardagens aktiviteter. En metacarpalefraktur kan därför leda till problem i yrkesliv och fritid. Många självklara och enkla sysslor kan bli svåra att utföra.

Rörelseträning

Det allra viktigaste är att, så fort frakturen är stabil, tidigt komma igång med rörelseträningen. På arbetsterapin får du ett handtränings- program som är utformat efter just ditt behov. Träningen handlar initialt om svullnadsbehandling och senglidningsövningar för att få senorna att glida friktionsfritt. Efter en metacarpalefraktur kan senor- nas rörlighet försämras på grund av svullnaden och ärrvävnaden kring frakturen.

Vartefter rörligheten i handen förbättras anpassas rörelseträningen och hemträningsprogrammen. Vid all träning och belastning ska man vara uppmärksam på om ökad svullnad och/eller smärta uppstår.

Ortos

Ibland kan det efter en fraktur i metacarpalebenet vara aktuellt med en ortos (skena). Syftet med ortosen kan exempelvis vara att öka rörligheten och/eller lindra smärta.

Svullnadsbehandling

Svullnadsbehandlingen kan bestå av yttre kompression med hjälp av kompressionshandske. Det är viktigt att tidigt börja använda den skada- de handen så normalt som möjligt då det är en bra form av svullnadsbehandling.

Kontakta oss

Arbetsterapi
Funderar du över något i samband med din skada eller behöver boka om din tid, vänligen ring vår reception 08–123 553 22.

Ortopedmottagning
Återuppringningstjänst, tel: 08–123 569 12

Då det är många som ringer är det säkrast att få en återuppringningstid om du ringer tidigt på dagen. Det går också bra att kontakta oss via 1177:s  e-tjänster.

Akutmottagningen
Via växel, tel: 08–123 550 00