Till dig som har fått ett droppfinger

Vad är ett droppfinger (malletfinger)?

En vanlig skada som drabbar fingrets yttersta led är droppfinger, så kallat malletfinger. Ett finger består av tre ben och på det yttersta benet fäster en sena, strax nedanför nageln, som sträcker ytterleden. Om senan går av, helt eller delvis, resulterar det i att du ej kan sträcka i fingrets yttersta led. Senskadan kan ibland vara kombinerad med ett benbrott på yttersta benet i fingret.

Orsak

En av de vanligaste orsakerna till malletfinger är direktvåld mot fingertoppen exempelvis vid bollsporter och fall. Skadan kan även uppkomma vid lättare eller inget våld, exempelvis då fingret fastnar i ett klädesplagg.

Prognos

Efter avslutad behandling kan det kvarstå en sträckdefekt på 10–20 grader. Sträckdefekten ger oftast inga funktionella besvär i din vardag och kan, med tiden, minska något genom att läkningen vid senfästet kan dra ihop sig.

Arbetsterapeutisk behandling

På akuten får du en provisorisk skena. Du får inte ta bort skenan innan ditt första besök hos arbetsterapeuten. Vid första besöket på arbetsterapin formas en skena (ortos) av plast som håller yttersta leden i rakt läge. Skenan fästs på fingret med tejp. Det är viktigt att du kan böja i fingrets mellersta led när du har skenan på fingret och skenan får ej orsakar skav eller värk på fingret.

Skenan ska användas minst sex till åtta veckor, dygnet runt eller enligt läkares ordination. Beroende på ditt yrke och dina fritidsaktiviteter kan behandlingstiden med skenan variera något. Syftet med skenan är att senan och eventuellt benbrott får läka i rätt läge. Senan är mycket känslig under läkningstiden, därför är det av största vikt att hålla ytterleden rak.

Om du av någon anledning råkar böja ytterleden under de första sex till åtta veckorna måste du börja om behandlingen från början. Undvik kraftgrepp under 10–12 veckor efter skadetillfället.

Av- och påtagning av skenan

Du får endast ta av skenan för att kontrollera huden och för att sköta fingrets hygien. Detta måste utföras försiktigt så att ytterleden hela tiden hålls samma läge som i skenan. Det är viktigt att fingret är placerat på ett stadigt underlag när du tar av skenan. Lirka av skenan försiktigt så att ytterleden ej ändrar läge.

Hygien

Du bör ta av skenan och tvättar fingret var tredje dag. Använd alltid skenan på fingret när du duschar. Kontakta sjukvården vid tecken på infektion i sår, t ex dunkande smärta, lokal svullnad eller rodnad.

Skenan ska användas i 6–8 veckor från och med dagens besök. Det är viktigt att skenan sitter på fingret dygnet om – även när du duschar

Återbesök

Andra besöket sker vanligtvis efter en vecka då din arbetsterapeut kontrollerar skenan. Tredje besöket sker efter sex till åtta veckor då fingrets sträckförmåga kontrolleras. Efter bedömning får du försiktigt börja böja i ytterleden. Om du har återfått sträckförmågan kan du vara utan skena dagtid. Du ska använda skenan vid eventuella riskaktiviteter och nattetid ytterligare sex veckor.

Tejpinstruktioner

Material t ex tygtejp eller kirurgtejp.

1. 

Fingertopp från sidan med en skena på ovansidan av fingret. Pil som visar att tejpen skall appliceras under fingret och sedan över fingertoppen och över skenan på ovansidan

2.

Fingertopp från sidan med skena på ovansidan av fingertoppen. Tejp som applicerats på mittendelen av fingret och runt skenan på ovansidan. oc

3.

Fingertopp från sidan med en skena på ovansidan och en skena på undersidan av den yttersta leden. Pil som visar att en tejpbit ska appliceras från undersidan av fingret och över den undre skenan och vidare över fingertoppen och därefter över skenan på ovansidan.

4.

Fingertopp från sidan med en skena på ovansidan och en skena på undersidan av fingrets yttersta led. Tejp som applicerats runt fingret och de båda skenorna över mittendelen av fingret och på yttersta delen av fingret.

Kontakta oss

Har du över något i samband med din skada är du välkommen att kontakta oss.

Ortopedmottagningen
Återuppringningstjänst, tel: 08–123 569 12
Då det ibland är många som ringer är det säkrast att få en återuppringningstid om du ringer tidigt på dagen. Det går också bra att kontakta oss via 1177:s e-tjänster.

Information från Ortopedakuten
Du har nu fått en provisorisk skena för ditt malletfinger. Skenan skall bytas ut till en individuellt utformad skena (ortos) som du får hos en arbetsterapeut. Kontakta snarast arbetsterapeut vid
primärvården för att boka tid för detta. Det är bra om du kan få en tid inom en vecka.

1177.se kan du hitta arbetsterapeut nära dig via sökfunktionen "Hitta vård". Du kan också ringa 1177.